Google želi reformirati splet s pomočjo brskalnika Chrome

Simon Kaučič

7. okt 2010 ob 07:04:47

Google namerava uporabiti brskalnik Chrome kot orodje za reformo omrežja s spodbujanjem uporabe tehnologije, ki bo po besedah podjetja zmanjšala zakasnitve pri pošiljanju podatkov.

Tehnologija False Start je sposobna zgolj z nadgradnjo brskalnika občutno zmanjšati čas komunikacije pri vzpostavljanju kodirane povezave med brskalnikom in strežnikom. Tako bo pri povezavi med Evropo in Kalifornijo mogoče prihraniti priblizno 0.15 sekunde.


Zdi se super, a obstaja problem. Ta popravek bo imel namreč težave z nekaj čez 100 tisoč stranmi. Google to vidi kot priložnost, da popravi tisto kar se mu zdi narobe s spletom.

Trenutni razlog počasnih komunikacij leži v spletnih straneh, ki še vedno uporabljajo že zastarelo tehnologijo SSL kodiranja. Na novo tehnologijo TLS bi morale preiti že 12 let nazaj. Google bo to vzel kot izziv in spremenil v načrt o reformi interneta. Naredil bo seznam spletnih strani, ki še vedno uporabljajo SSL in se s pomočjo tega seznama obrnil na skrbnike strežnikov in jim pomagal pri posodobitvah. Več.