Izšel Safari 5

Matej Huš

9. jun 2010 ob 07:54:03

Apple je izdal novo verzijo svojega brskalnika Safari. Peta inačica brskalnika je brezplačno na voljo za uporabnike Macintoshev in Windows, prenos je že mogoč z domače strani.

Kot je to te dni modno, se Apple hvali s hitrostjo in odzivnostjo brskalnika. Prenovili so pogon Nitro za JavaScript, ki naj bi bil 30 odstotkov hitrejši od predhodnika in tri odstotke hitrejši od Chromovega. Prav tako so dodobra podprli HTML5 z dodatnimi API-knjižicami. Novost je še tehnologija DNS prefetching, ki jo je premierno predstavil Google. Brskalnik po naložitvi strani preišče povezave na strani in pri DNS-strežnikih poizve po IP-naslovih povezav, da je nadaljnje odpiranje povezav hitrejše. Poleg Googla in Yahooja je kot iskalnik dodan še Bing v hitri vrstici.

Kot že Firefox in za njim Chrome sedaj tudi Safari podpira razširitve (angl. extensions), ki so lahko napisani v HTML5, CSS ali JavaScriptu. Za razvoj se je potrebno prijaviti v Safari Developer Program. Safari Reader je še ena pomembna novost, ki s strani odstrani ves trušč prikaže le vsebino v zgoščeni obliki, primerni za natis.