Google predstavlja WebP

Primož Resman

1. okt 2010 ob 21:27:49

Pri Googlu so povedali da so med iskanjem največje upočasnitve pri nalaganju spletnih strani vedno našli enakega krivca, slikovne datoteke. Tekom raziskave so razvijalcem omogočili optimizirati in pohitriti nalaganje praktično vseh delov spletnih strani, razen slik. Odločili so se, da bodo poskušali popraviti še to, kar načrtujejo s predstavitvijo novega slikovnega formata WebP.

Osredotočili se bodo predvsem na format JPEG, ki že zdaj uporablja kompresijo z izgubo informacij (PNG je npr. format s kompresijo brez izgube kakovosti, t.i. lossless), saj je ta daleč najpogostejši na spletu. Želijo povečati stopnjo kompresije, a obenem ne želijo vidno izgubiti informacij, kar je običajno naravna posledica stiskanja. Za samo stiskanje informacij bodo uporabili kar gradnike svojega kodeka za videoposnetke, VP8, katerega izvorno kodo so objavili letošnjega maja.

Skupaj s formatom WebP so predstavili še nov tip datoteke, osnovan na datotekah RIFF, ki bo služil kot hramba podatkov za nov format. Ker želijo predvsem zmanjšati velikost slikovnih datotek, da se bodo le-te prenesle hitreje, nov zabojnik zavzame le 20 bajtov pri vsaki sliki.

WebP so inženirji pri Googlu že preizkusili in odkrili, da so pri približno milijonu slik s spleta (nekaj PNG-jev in GIF-ov z večino JPEG-ov) zmanjšali velikost datotek za 39%, brez da bi to vidno vplivalo na kakovost same slike. Pripravili so še primerjalno galerijo med osmimi datotekami, da lahko sami ocenite kakovost novega formata (WebP je trenutno zapakiran v datoteke PNG). Pri Googlu za bližnjo prihodnost pripravljajo še dodatno plast za slike, t.i. alpha plast, ki doda možnost prozornosti, ter popravek za brskalniški pogon Web-Kit, ki bo omogočil nativno podporo formatu WebP.