Nove težavne aplikacije za Android

Primož Resman

1. okt 2010 ob 10:16:02

Po aplikaciji, povezani z ozadji, ki je kar nekaj milijonom uporabnikom ukradla osebne podatke, imamo še eno kočljivo situacijo. Raziskovalska ekipa, ki so jo sestavljali člani državne univerze iz Pensilvanije (Pennsylvania State University), Intelovih laboratorijev in Duke-ove univerze, je odkrila, da so nekatere aplikacije tudi s pomočjo GPS-a prebirale lokacijo naprave in jo pošiljale oglaševalcem, ki so tako lahko posredovali lokaciji najbolj primerne oglase.

V trideseterici aplikacij*, ki so jih izbrali iz seznama skoraj 400 najbolj popularnih na Android Market, so obnašanje zaznavali z dodatkom TantDroid. Podatke, ki so bolj zasebne narave, je z oglaševalci delila kar polovica. Poleg lokacije so to še serijske številke kartice SIM, telefonske številke in IMEI številke mobilne naprave. Med namestitvijo aplikacije morate sicer potrditi, da ji dovoljujete dostop do določenih delov operacijskega sistema in strojne opreme, potrebne za svoje delovanje, a dovoljenja za deljenje informacij petnajsterica ni zahtevala.

Imen zlobnih aplikacij raziskovalci niso razkrili. Pri Googlu so že pripravili izjavo, v kateri so povedali, da uporabniki sami potrdijo pravice aplikacijam, da lahko le-te kadarkoli odstranijo ter da sistem ni v uporabi le na Androidu, temveč tudi na obilici drugih platform, npr. na namiznih računalnikih. Celotno študijo si lahko ogledate v dokumentu PDF.

Se vam odprtost še vedno zdi dobra?

*(The Weather Channel, Cestos, Solitaire, Movies, Babble, Manga Browser, Bump, Wertago, Antivirus, ABC - Animals, Traffic Jam, Hearts, Blackjack, Horoscope, 3001 Wisdom Quotes Lite, Yellow Pages, Dastelefonbuch, Astrid, BBC News Live Stream, Ringtones, Layer, Knocking, Barcode Scanner, Coupons, Trapster, Spongebob Slide, ProBasketBall, MySpace, ixMAT, in Evernote)