Google prenavlja licenčni sistem Android Marketa

Primož Resman

29. jul 2010 ob 09:15:24

Vsi lastniki spletnih trgovin si seveda želijo, da aplikacij z njih (oz. mimo njih) ne bi bilo mogoče piratizirati. To je seveda skorajda nemogoče, a vseeno skrbniki lahko nekoliko zmanjšajo enostavnost tega početja. Za piratiziranje npr. iPhone zahteva polni dostop do operacijskega sistema, t.i. jailbreak, medtem ko je nameščanje aplikacij mimo Android Marketa na Androidu popolnoma trivialno, saj potrebujete le namestitveno datoteko .apk, brez kakršnihkoli sprememb na mobilnem telefonu (t.i. root ni potreben).

S tem se je seveda mogoče ogniti omejitvam, s katerimi se sooča Android Market, npr. omejenost plačljivih aplikacij na peščico držav. Tako lahko za .apk poprosite avtorja, ki vam ga bo poslal v zameno za plačilo ali donacijo. A nič vam ne preprečuje, da te datoteke nato ne delite naprej z ostalimi uporabniki. Posledično je mogoče večino plačljivih aplikacij najti v le nekaj sekundah s pomočjo Googla. To naj bi prav slednji preprečil s spremembami v licenčnem sistemu na Android Marketu.

Nov sistem, ki je že na voljo za razvijalce aplikacij, bo po zagonu le-te povprašal licenčni strežnik Android Marketa, če je lastnik telefona, na katerem je aplikacija nameščena, le-to kupil legalno, prek Android Marketa, ali pa je bila nameščena mimo Marketa. Če temu ne bo tako, bo uporabnik najverjetneje dobil prijazno obvestilo, medtem pa se aplikacija ne bo zagnala.

To je seveda velika prednost za razvijalce, a omejitev za uporabnike, ki aplikacije ne morejo kupiti prek Android Marketa. Če Google ne bo spremenil svoje politike, bo potreben poln root dostop z nameščenim Market Enablerjem, aplikacijo, ki pošlje drugačen podatek o vaši lokaciji in s tem odklene poln Android Market. Nekaj več podatkov so razvijalci razkrili v drugem prispevku na blogu, kjer so npr. dejali, da je bila funkcionalnost vključena že v odjemalec Android Marketa v Androidu 1.5. Prav slednji opravi celotno komunikacijo, ne sama aplikacija, katere status se zahteva.

V primeru, da uporabnik ne bo imel internetne povezave, se status licence lahko shrani in ponovno preveri, ko bo uporabnik povezljiv.