Iščite v slovenščini, instantno!

Primož Resman

30. sep 2010 ob 19:40:20

Ob predstavitvi Google Instant v začetku septembra smo povedali, da je storitev zaenkrat na voljo le za iskanje na Googlovih lokalnih spletnih straneh v ZDA, Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji, Španiji, Italiji in Rusiji, poleg omejitve na nekoliko novejše brskalnike, Chrome 5, Firefox 3, Safari 5 in IE8. Zdaj je padla prva omejitev - Google Instant, iskanje, kjer se rezultati prikazujejo kar med vtipkavanjem iskalnega gesla, se namreč širi v dodatnih 12 držav.

Oprostili vam bi, če bi predvidevali, da na razširjenem seznamu ponovno ni Slovenije, a z veseljem vam sporočamo, da se motite. Google Instant bo deloval tudi na Google.si! V ducatu novih držav, v katerih je po novem mogoče pregledovati rezultate v le delčku sekunde, je večina evropskih (Avstrija, Belgija, Češka, Irska, Nizozemska, Poljska, Slovaška, Švica, Ukrajina ter, kot rečeno, Slovenija), poleg Kanade, Mehike in Ukrajine. Za uporabo storitve morajo biti uporabniki sicer prijavljeni v svoj Google račun, kar pa je zahteva povsod, razen v ZDA. Poleg širitve v druge države bodo v prihodnjih dneh pri Googlu še nekoliko razširili uporabnost storitve.

Dodali bodo namreč bližnjice na tipkovnici, ki bodo uporabnikom omogočale hitrejšo navigacijo med rezultati in vračanje v polje za vnos gesla, brez da bi bilo treba posegati po miški. Po besedah Marisse Mayer, ki je novosti predstavila, Google Instant oz. Išči preden vtipkaš, kot mu pravijo pri Googlu, na posamezno iskanje uporabniku prihrani med dvema in petimi sekundami. Skupaj to lahko tekom leta nanese do 35 ur prihranka časa pri iskanju informacij.