iAd pomembna mobilna oglaševalska platforma?

Primož Resman

30. sep 2010 ob 14:11:01

Steve Jobs je ob predstavitvi iAd-a, platforme za dostavo oglasov na napravah z iOS, napovedal, da bodo do konca letošnjega leta upravljali s kar 50% mobilnega oglaševalskega trga. Tolikšen delež je seveda izredno težko dosegljiv zaradi omejenega števila naprav po svetu, ki uporabljajo iOS. Glavni konkurent iAd-u naj bi bil tako Googlov AdMob, mobilnim napravam namenjena oglaševalska platforma iskalnega giganta, ki ima že močno razvit servis AdSense za oglaševanje na spletnih straneh.

Po napovedih analitične družbe IDC naj bi oba leto končala z 21-odstotnim tržnim deležem, kjer naj bi Google izgubil 6 odstotnih točk. Izgubil naj bi tudi Microsoft, ki naj bi do konca leta z desetine padel na 7% tržnega deleža. Preostanek držijo manjša podjetja (Jumptap s 13% in Millenial Media z 11%), a so veliko podjetij tekom leta pokupili veliki trije, Google, Apple in Microsoft. Celoten trg oglaševanja na mobilnih napravah naj bi bil do konca leta vreden že pol milijarde dolarjev.

Zanimivo je, da prav Millenial Media poroča, da količina njihovega oglaševanja na Androidu še vedno raste, medtem ko se je rast na iPhone-u že ustavila. Slednji naj bi bil zdaj cilj kar 48% mobilnih oglasov, medtem ko naj bi bilo na različne naprave z Androidom usmerjenih 26% njihovih oglasov. Pred le nekaj meseci sta bila ta dva odstotka prek 50 oz. pod 20 točkami, kar lepo pokaže trend. A razlika je najverjetneje povezana prav s predstavitvijo iAd-a, ki je lepo vključen v Applov iOS ter večjo odprtostjo Androida, poleg precej manjšega tržnega deleža Millenial Media v primerjavi z Googlom in Applom.