Polprevodniki sposobni pretvarjati toploto v uporabno energijo

Nina Pečar

30. sep 2010 ob 19:40:59

Raziskava na državni univerzi Ohio je pokazala, da bodo računalniki nekoč sposobni reciklirati del svoje lastne odpadne energije.

Galij-magnezijev arzenid, kot se čudežni polprevodnik imenuje, ima zanimivo lastnost. Toploto zna pretvorit v kvantno mehansko stanje v polprevodnikih, imenovano tudi spin.

Če bodo projekt lahko razvili do te mere, da bo zrel za vsakdanjo rabo, se nam obeta prav zanimiv način recikliranja. Trenutno se znanstveniki ukvarjajo s projektom imenovanim spintronika.

Raziskovalci s celega sveta se trudijo razviti elektroniko, ki bi za branje in pisanje uporabljala spin elektronov. Tako imenovana spintronika je praktično tehnologija prihodnosti, saj naj bi bila sposobna na manj prostora zapisati več podatkov, sprocesirati podatke hitreje in porabiti manj energije.

Na univerzi v Ohiu se trudijo projekt spintronike povezati s projektom termo elektronike (napravami, ki pretvarjajo toploto v elektriko). Hibridna tenologija "termo-spintronika" bi tako toploto pretvarjala v elekronski spin. S tem bi računalniško industrijo rešili dveh velikih težav. Kako se rešiti odpadne toplote in kako povečati zmogljivosti računalniških sistemov brez povzročanja še dodatne toplote, kar je pravzaprav trenutno največja ovira pri razvijanju čim manjših računalniških komponent.

Spintronika naj teh pomanjkljivosti ne bi imela, je povedala Heremans in Myers, ena izmed znanstvenikov, ki se ukvarjajo s projektom. Trenutni računalniki bi lahko bili mnogo zmogljivejši, če bi znanstvenikom uspelo prebroditi težavo s segrevanjem.

In še praktična uporaba termo-spintronike?

Naprava bi lahko sedela na tradicionalnem mikroprocesorju in z njega srkala vso odvečno toploto, s to energijo pa bi potem poganjala dodaten spomin ali izračune.

Beri dalje.