Prepoved pošiljanje SMS sporočil med vožnjo ni prinesla želenih rezultatov

Nina Pečar

29. sep 2010 ob 00:06:37

Študija zavarovalne industrije je pokazala, da se je število prometnih nesreč v državah, kjer so prepovedali pisanje SMS sporočil med vožnjo pravzaprav povečalo.

Odkar so policisti začeli pisati globe prekrškarjem se je po besedah Highway Loss Data inštituta število nesreč povečalo, kar verjetno pokaže kako ljudje upoštevajo zakone.

Trenutno se ubadajo s problemom in iščejo možne rešitve kako preprečiti prometne nesreče zaradi nepozornosti voznikov.

Raziskava je pokazala, se je število prometnih nesreč najbolj povečalo med mladimi mlajšimi od 25 let. V Kaliforniji, kjer so zakon o prepovedi dopisovanja med vožnjo sprejeli januarja 2009, poročajo kar o 12 % povišanju števila nesreč.

Mnogi, ki so jih pri dopisovanju zalotili so se izgovarjali, da niso vedeli, da policija tako resno jemlje ta zakon. Težava se je samo še povečala, saj v državah s prepovedjo ljudje poskušajo skriti svojo aktivnost pred policijo, kar pa njihov pogled še dlje odvrne od ceste kot sicer.

Na splošno se je število poslanih SMS sporočil v zadnjih letih močno povečano. Iz enega bilijona (da, 10^12) leta 2008 je v letu 2009 zraslo na 1,6 bilijona poslanih sporočil.

Kaj sploh še ostane državam pri takšni množici sporočil poleg izrecne prepovedi uporabe mobilnika med vožnjo?