S Trapsterjem varno mimo policajev

Gekobla

6. apr 2008 ob 18:13:56

Podjetje Tenereillo je s pomočjo tehnologije za družabna mobilna omrežja AwareSpot™ razvilo in ameriškim uporabnikom ponudilo storitev Trapster. Glavni namen storitve je opozarjanje na policijske radarje, kontrole prometa in ostale akcije preverjanja udeležencev v prometu, zaradi katerih bi lahko vozniki plačali kazen. Trapster deluje tako, da registrirani uporabniki (takoj ko opazijo policijsko past) s pritiskom na gumb ali brezplačnim klicem opozorijo na nevarnost. Mobilni telefoni ostalih uporabnikov, ki se nevarnosti približujejo, dobijo opozorilo in začnejo zvoniti ali voznike kako drugače opozarjati, naj prilagodijo vožnjo oziroma se lokaciji izognejo.


Trapster zanesljivost sporočenih lokacij preverja glede na število voznikov, ki so določeno lokacijo prijavili, sčasoma pa oceni tudi kredibilnost vsakega uporabnika posebej. Prosto dostopna storitev samodejno zazna lokacijo klicočega s pomočjo GPS signala ali pa uporabi napravin Wi-Fi in položaj določi z uporabo podatkovne baze Skyhook Wireless. V podjetju zagotavljajo, da je storitev v skladu z zakoni, ki prepovedujejo uporabo mobilnih telefonov - ne glede na to, pa je takšno spodbujanje uporabe mobilnega telefona med vožnjo vprašljivo. Tudi sicer je zanimivo, s kakšnimi pravnimi luknjami jim je uspelo registrirati storitev, ki voznike kliče na njihove telefone ali pa jim pošilja SMS-e ter jih tako namenoma moti med vožnjo.

Glede na to, da je storitev razvita za izogibanje policiji in vključuje zbiranje osebnih podatkov skupaj s točnimi lokacijami, se seveda poraja vprašanje o tem, kako dolgo se bo lahko Trapster otepal različnih "zahtevkov za pregled prometa opravljenih storitev". V podjetju zatrjujejo, da osebnih podatkov ne bodo predajali nikomur. Trapster je po njihovih besedah spletna peer-to-peer skupnost, v kateri si uporabniki med seboj delijo podatke o omenjenih policijskih pasteh in nič več. Policija naj bi zaenkrat storitev odobravala, saj bo po njihovem mnenju pripomogla k zmanjšanju hitrosti.