Kanton Solothurn ustavil prehod na Linux

Matej Huš

18. sep 2010 ob 16:01:55

Leta 2001 je švicarski kanton Solothurn sprejel odločitev, da bodo na računalnikih v javni upravi namestili Linux. Devet let pozneje so čez Linux naredili križ in se odločili, da bodo namestili Windows 7.

Projekt je bil že od začetka pod nesrečno zvezdo, saj so se vrstile zamude, nepripravljenost izvajalcev, nejevolja uporabnikov računalnikov in neprimerna programska oprema, ki so vsi pripomogli k opustitvi projekta. Decembra 2001 je bilo odrejeno, da bo migracija na Linux zaključena do leta 2007, kar se je kmalu pokazalo kot preveč optimistična ocena. Zadnji javni razpisi so bili namreč objavljeni šele leta 2006.

Kot zamenjavo za Outlook so izbrali Scalix, ki sploh ni imel vseh funkcionalnosti, ki so jih potrebovali in bili navajeni iz Outlooka. Vrsto specializiranih aplikacij niso mogli enostavno nadomestiti s programi za Linux. Podatkovne baze Konsul v Windows, v kateri so vladni sklepi, niso znali migrirati, zato so sestavili projekt Ambassador za povezavo z OpenOfficeom. Ambassador naj bi bil funkcionalen šele konec letošnjega leta, kar je pomenilo, da na vladnih računalnikih Linuxa niso mogli namestiti.

Zgrešen je bil tudi pristop vodje informatike Kurta Baderja, ki je v intervjuju za Neuen Zürcher Zeitung vse težave mirno pripisal lenobi uporabnikov. Dodal je, da je mnenje o Linuxu v javnosti že tako negativno, da tudi ko peku zmanjka rogljičev, za to krivijo prehod na Linux. Medtem naj bi notranja anketa v javni upravi pokazala, da 80 odstotkov uslužbencev prehod podpira, a kaj ko so bili nasprotniki tako glasni, da so na splet postavili celo protestno spletno stran (sedaj je že umaknjena).

Nesposobnost odgovornih se je kazala na vseh področjih. Tožilstvo v Solothurnerju je maja 2009 pripravilo srečanje za 400 pravnikov iz vse države, a ni imelo nobenega računalnika z nameščenim Windows in PowerPointom za predvajanje predstavitev, medtem ko datotek .ppt niso znali zagnati v Linuxu. Na pomoč je morala priskočiti lokalna policija, ki je imela k sreči računalnike z nameščenim Windows, da so preprečili popolno blamažo.

Letos poleti se je saga končala z odstopom vodje informatike Kurta Baderja in objavo tiskovnega predstavnika kantona, da bo nova strategija dualnega sistema uporabljala tako Linux kot Windows. Ta teden so objavili, da bodo uporabljali izključno Windows 7, medtem ko bo Outlook nadomestil Scalix.