HTC-jeva družina Desire po novem s tremi člani

Primož Resman

16. sep 2010 ob 06:44:26

Včerajšnji 15. september je bil dokaj natrpan dan v svetu računalniških in mobilnih tehnologij. Izšel je namreč Internet Explorer 9 Beta, zaključil se je dvodnevni Nokia World 2010, svojo predstavitev pa je v Londonu pripravili tudi tajvanski HTC. Bera novosti je za uporabnike mobilnih telefonov tega podjetja, ki uporabljajo Android ter so nad operacijskim sistemom navdušeni, zanimiva. Pri HTC-ju so namreč močno razširili družino mobilnih telefonov Desire, ki je pravzaprav šele včeraj postala družina. Običajnemu, dobro poznanemu mobilniku, ki ga je že od pomladi mogoče kupiti pri nas, sta se pridružila še Desire HD in Desire Z. Čeprav gre za nova mobilna telefona, pravzaprav nista nič novega.

Desire HD je namreč zgolj HTC-jev Evo 4G, naprodaj pri ameriškem operaterju Sprint. A namesto podpore omrežjem CDMA je v novo ohišje Desire HD vgrajen običajni GSM in UMTS sprejemnik (ter oddajnik), kar ga naredi primernega za uporabo v Evropi in Aziji. Mobilnik, ki bo naprodaj v oktobru, ima danes skoraj standarden Qualcommov gigahertčni procesor, 4,3-palčni zaslon z ločljivostjo 800 x 480 pik, fotoaparat z 8 milijoni točk in dvema LED diodama za bliskavico ter podporo omrežjem WiFi standarda IEEE 802.11n. Podobno kot pri manjšem HTC Legend je ohišje izdelano iz enega kosa aluminija, a se tokrat baterijo vstavlja s strani namesto od spodaj. Oglejte si prvo rokovanje z Desire HD.

Desire Z je precej večja novost, saj je njegov dvojnik (tukaj gre dejansko za dvojnika) T-Mobileov G2, nedolgo nazaj predstavljen za ameriški trg. Za razliko od slednjega Desire Z pride opremljen z vmesnikom Sense, ki ga G2 nima. Pod 3,7-palčnim zaslonom se skriva fizična tipkovnica QWERTY, znotraj ohišja pa Qualcommov procesor MSM7230, ki teče pri 800 MHz. Vgrajenega pomnilnika za hrambo podatkov je 4 GB, delovnega pomnilnika pa pol gigabajta, medtem ko ima fotoaparata za zajem 5 milijonov točk. Oglejte si še rokovanje z Desire Z.

Ime za Desire Z so pri HTC-ju dobili iz mehanizma za preklop mobilnika, ki razkrije tipkovnico. Ta je, jasno, v obliki Z, kar mobilnik naredi relativno tenak za to obliko zasnove. Spremene so tudi na programski ravni, saj so pri HTC-ju nekoliko spremenili vmesnik. Sam operacijski sistem, Android 2.2 (FroYo), se v primeru Desire Z zažene v manj kot petih sekundah, medtem ko isto opravilo na običajnem Desire traja okrog pol minute. Domači zasloni delujejo v pokončnem in ležečem položaju, kar je posledica fizične tipkovnice. Meni z možnostmi za dodajanje widgetov na domače zaslone je razširjen z drugimi možnostmi (npr. zamenjava ozadja), v meniju, ki vam prikaže obvestila (prikaže se, če potegnete navzdol zgornjo vrstico), pa je mogoče videti zadnje uporabljene aplikacije.

HTC je na prireditvi predstavil še oblačno storitev, ki bo omogočala oddaljen zaklep in brisanje podatkov na mobilnih telefonih z vmesnikom Sense ter bo na daljavo omogočala vklop glasnega zvonjenja, tudi ko bo mobilnik imel vključen tihi profil. To bo nedvomno olajšalo iskanje izgubljenega telefona (npr. izgubljenega v obilici papirjev na mizi), kar bo dodatno olajšal prikaz lokacije mobilnika na zemljevidu. V storitev bo vključena hramba varnostnih kopij kontaktov, kratkih sporočil SMS, podatkov, zgodovine klicev in nastavitev, torej bo prehod na nov (enak) mobilnik enostaven.