NASA načrtuje vesoljsko odpravo proti Soncu

Gorazd Žibret

7. sep 2010 ob 13:48:49

NASA načrtuje novo vesoljsko odpravo, v kateri bo poslala sondo velikosti avtomobila v Sonce. No, ne direktno v Sonce, ampak v sončevo atmosfero. Odprava se imenuje "Solar Probe Plus". Glavni namen misije je odgovoriti na dve veliki nerešeni vprašanji, ki begata solarne fizike, in sicer, zakaj je sončeva atmosfera 200-krat bolj vroča od same sončeve površine ter kaj je tisti proces, ki pospešuje sončev veter. Odprava je bila prvotno načrtovana v letu 2015, vendar je zaradi visokih stroškov, ki so ocenjeni na 1 milijardo USD, prestavljena na leto 2018. Planirana razdalja kroženja sonde okoli Sonca znaša 7 milijonov kilometrov oziroma 9 sončevih polmerov, kar je 8-krat bližje, kot katerakoli druga odprava doslej.

Izdelava sonde bo velik tehnološki izziv. Nedvomno gre za samomorilsko misijo, vendar bodo inženirji poiskali takšne tehnološke rešitve, da bo sonda delovala kar najdlje časa. Problem ne bo predstavljala samo visoka temperatura, ki bo znašala približno 2000 stopinj C, ampak tudi močni izbruhi sevanja, ki bodo lahko v trenutku uničili elektronske naprave. Za dosego predvidene orbite bo potrebno 7-krat uporabiti gravitacijo Venere, planiranih pa je 24 bližnjih sončevih (in seveda tudi sončnih) mimoletov.

Lansko leto je NASA k sodelovanju povabila vodilne svetovne raziskovalce, naj predlagajo, katere inštrumente bi bilo smiselno vgraditi. V ožji krog se je uvrstilo 13 predlogov, od katerih je NASA izbrala 5, in sicer merilec elektronov, alfa delcev in protonov, 3D detektor sončevega vetra, merilec magnetnega in električnega polja, radijskih valov, prašnih delcev ter udarnih valov (shock waves) ter merilec visokoenergijskih elektronov, protonov ter ostalih nabitih delcev. Peti instrument je malo nenavaden, saj gre v bistvu za človeka, ki bo koordiniral uporabo instrumentov in skrbel, da ne bo prihajalo do motenj pri sočasni uporabi več instrumentov.

Podatki, pridobljeni s pomočjo te sonde, bodo omogočali boljše napovedi t.i. "sončevega vremena", kar je dandanes zelo pomembno za zagotavljanje nemotenega delovanja satelitov, telekomunikacij, električnega omrežja ter ostale elektronske opreme. Trenutno stanje glede teh napovedi je približno takšno, kot bi hoteli napovedovati moč orkanov na Zemlji, ne da bi vedeli, da jih napaja toplota iz morja.

Viri: - Discovery News - NASA Science - NASA Science - domača stran Solar Probe Plus