Ameriški NIH prepoveduje raziskave človeških zarodnih celic

Matej Huš

31. avg 2010 ob 14:26:08

Ameriški Nacionalni zdravstveni inštitut (NIH), ki v ZDA financira veliko večino raziskav s področja medicine, biomedicine, biokemije, molekularne biologije, biotehnologije in kemije, je včeraj vsem raziskovalcem v ZDA, katerih raziskave financira NIH na svojih kampusih, zapovedal takojšnjo ustavitev vseh eksperimentov s človeškimi zarodnimi celicami. NIH-ova poteza je brez primere v zgodovini in je posledica začasne sodne prepovedi financiranja raziskav človeških zarodnih celic iz zveznega proračuna, ki jo je pretekli teden izrekla sodnica Royce Lamberth na washingtonskem sodišču.

Sodnica je sprejela interpretacijo, da raziskave človeških zarodnih celic vključujejo uničevanje embriov, česar ni dopustno financirati po ameriških zakonih. Spomnimo, da je Obama marca 2009 razveljavil Bushevo odločitev o popolni prepovedi raziskav zarodnih celic z izjemo 20 linij celic, ki že obstojijo. Obama je dovolil uporabo celic iz zarodkov, ki bi bili po umetni oploditvi zavrženi.

Direktor NIH-a Francis Collins je pojasnil, da raziskovalci na drugih inštitutih, ki jih prav tako financira NIH, svoje delo s človeškimi zarodnimi celicami za zdaj smejo nadaljevati. Kako dolgo bo obveljala ta odločitev, ni jasno, saj se raziskovalci bojijo, da bo prepoved kmalu razširjena. Pravosodno ministrstvo v ZDA je sicer že napovedalo, da bodo še danes poizkušali doseči začasen umik prepovedi, a za zdaj besede NIH-a stojijo.