Pet odstotkov uporabnikov Steama na Macih

Primož Resman

29. avg 2010 ob 19:56:32

Steam s pomočjo svojega odjemalca za spletno trgovino, ki obenem igra vlogo knjižničarja po vaši zbirki iger, zbira podatke o računalniških sistemih svojih uporabnikov ter vsak mesec naredi zanimivo statistiko. Dolgo je bil Steam na voljo le za uporabnike operacijskih sistemov Windows, a je Valve pred dobrimi tremi meseci predstavil še različico za Applov OS X.

Maci, Applovi računalniki, sicer niso znani kot igričarjem prijazni sistemi, a očitno ta predsodek izhaja bolj iz majhnega števila iger za OS X kot iz specifikacij strojne opreme. Julija je bilo namreč uporabnikov jabolčnih računalnikov že prek 5% vseh uporabnikov, kjer je bil daleč največji delež (4,33 odstotne točke) na 64-bitnem OS X 10.6.3 (Snow Leopard) s sedmino odstotne točke uporabnikov na običajnem Leopardu, 64-bitnem OS X 10.5.8. Velika večina Steam uporablja na MacBookih, skoraj polovica na Pro-jih ter dobra petina na običajnih, belih prenosnikih. Mednje se je s 23% uvrstila skupina uporabnikov iMacov, celoto pa zaokrožujejo uporabniki ločenih sistemov brez vgrajenega zaslona, s 5,41% lastniki Mac Pro-jev in s 3,44% lastniki Mac Minijev.

Med uporabniki sistemov Windows še vedno kraljuje 32-bitni XP z nekaj več kot tretjinskim deležem, a mu je za petami na drugem mestu že 64-bitni Windows 7 s skoraj 30% uporabnikov. Skoraj 60% vseh igralcev uporablja grafično kartico, ki je jo izdelala nVidia, medtem ko je rdečih kartic slaba tretjina - nekaj malega manj od sedmih odstotkov igralcev prisega na Intel. Na področju centralnih procesorjev je sicer njihov delež z 72% več kot 10-krat večji, kar za razliko od grafičnih kartic, kjer naj bi bil v vodstvu prav ATI oz. AMD, ni presenetljivo.

Podrobneje, kot ponavadi, zdaj še z raziskavo dodatnih nameščenih programov (Office, brskalniki, Acrobat Reader, itd.) na spletni strani trgovine Steam.