Dokončan dvojedrni Snapdragon

Primož Resman

18. avg 2010 ob 08:14:34

Qualcomm je na področju mobilnih telefonov v bližnji preteklosti eden izmed pomembnejših oz. vsaj popularnejših igralcev. Njihovi čipi se nahajajo v obilici mobilnih telefonov, najbolj znan pa je nedvomno gigahertčni Snapdragon. Poleg slednjega imajo v repertoarju še nekaj počasnejših sistemskih čipov ter čipe, odgovorne za brezžično komunikacijo z mobilnimi omrežji. A gigahertčni Snapdragon kmalu ne bo več na vrhu njihove ponudbe, saj ga bo tam nadomestil mnogo zmogljivejši čip iz iste družine.

Snapdragon QSD8672 bo namreč vseboval dve jedri, osnovani na arhitekturi ARM, ki bosta tekli pri kar 1,5 GHz. Masovna proizvodnja in razpošiljanje čipov proizvajalcem prenosnih naprav naj bi se začelo že v zadnjem letošnjem četrtletju, medtem ko že zgodaj v letu 2011 (oz. celo pred božičem) lahko pričakujemo prve mobilne telefone, ki bodo uporabljali nov procesor z ostalimi zapakiranimi pritiklinami.

Predvajanje videoposnetkov v polni visoki ločljivosti, 1080p, naj bi bilo mogoče brez posebnih dekodirnih čipov, a bo Snapdragona nekoliko tepel zastarel proizvodni proces v 45 nm. Zato bosta lahko jedri napetost in frekvenco nastavljali neodvisno in s tem nižali porabo. Poleg mobilnih telefonov nov čip pri Qualcommu vidijo še v tabličnih računalnikih in celo majhnih prenosnikih.

A brez konkurence seveda ne gre, saj naj bi začetku leta 2011 nVidia predstavila že 3. generacijo svoje Tegre, katere zasnovo so zaključili prav nedavno. Verjetno bo, podobno kot druga, dvojedrna: V primerjavi s prvo generacijo je druga podvojila zmogljivost vgrajenega grafičnega čipa, kar pomeni, da prav tako lahko predvaja videoposnetke v ločljivosti 1080p brez dodatne strojne opreme. Prva generacija je zmogla predvajanje zgolj v ločljivosti 720p. A razen Zune HD in Boxee Box Tegra praktično nima uporabe. Do konca leta bi se to morda lahko spremenilo z drugo generacijo, ki bi bila uporabljena v malih prenosnikih in tabličnih računalnikih, medtem ko naj bi naprave s tretjo generacijo pričakovali v sredini leta 2011.