Oracle ubil OpenSolaris

Matej Huš

17. avg 2010 ob 00:03:12

Le nekaj mesecev po prevzemu Suna Oracle že lomasti. Te dni se je na spletu znašlo elektronsko sporočilo Solarisovim razvijalcem, v katerem jih obvešča o žalostnem koncu OpenSolarisa kot odprtega sistema. Oracle namreč želi iz Solarisa narediti velik poslovni operacijski sistem za svoje stranke, ki že uporabljajo njihove podatkovne baze. OpenSolaris tu zraven ne sodi.

Oracle trenutno zaposluje nove razvijalce Solarisa, medtem ko odprtokodni razvijalci OpenSolarisa ne bodo več prejemali izvorne kode med razvojem, marveč zgolj po večjih izdajah. Doslej je namreč skupnost imela dostop do tako imenovanih prekonočnih gradenj (night build), sedaj pa te prakse ne bo več. Še vedno bodo na voljo posodobitve pod CDDL (pod to licenco bo ostala večina Solarisove izvorne kode). Razvijalci, ki želijo še dalje spremljati razvoj, se morajo prijavi v Technology Partner Program, nakar bo Oracle ocenil njihovo primernost za vključitev za vsakega posebej.

Do konca prihodnjega leta kani Oracle izdati prvo binarno distribucijo, poimenovano Solaris 11 Express, ki bo namenjena razvijalcem. Drugih izdelkov za razvijalce ne bo.