Solaris nič več zastonj, le s Sunovimi računalniki

Primož Resman

16. apr 2010 ob 20:04:26

Oraclov prevzem Suna se za uporabnike na UNIX-u temelječega operacijskega sistema, Solaris, spreobrača v nočno moro, vsaj če ti isti uporabniki nimajo tudi Sunovih strežnikov. Solaris je bil pred nakupom namreč brezplačen za uporabo, ki ni vključevala tehnične podpore. Že pred časom so to pri Oraclu spremenili in brezplačno licenco omejili na 90 dni, če gre za komercialno rabo, tudi v produkciji. Zasebna uporaba bo še naprej ostala brezplačna.


Predvidevalo se je, da bodo morali uporabniki za uporabo Solarisa kupiti naročnino, s katero pride tehnična podpora. A tukaj so pri Oraclu naredili zanimivo potezo, saj bodo licence prodajali le v paketu s strojno opremo, torej Sunovimi strežniki. Tako ne bo legalnega načina za uporabo Solarisa na računalnikih, ki jih ni izdelal Sun, ter so v komercialni uporabi.

Novi pogoji sicer veljajo le za zadnjo stabilno različico Solarisa, medtem ko je OpenSolaris še vedno brezplačen. A tudi tu se zatakne, saj težko pričakovana izdaja OpenSolarisa za letošnje leto, OpenSolaris 2010.03, in nove izdaje v prihodnosti najverjetneje ne bodo vsebovale vseh novosti, ki bodo del najnovejše izdaje Solarisa.

Bo posledica drastičen dvig prodaje Sunovih strežnikov?