Vgrajeni GPS-čipi v telefonih prinašajo nove pasti

Matej Huš

16. avg 2010 ob 08:35:34

Novejši mobilni telefoni (iPhone, blackberryji, androidni, Palmovi ...) imajo vedno pogosteje vgrajene tudi čipe za GPS, ki omogočajo natančno prikazovanje lokacije in še marsikaj. Ena izmed manj znanih lastnosti je tako imenovan geotagging, s čimer se poimenuje vstavljanje podatkov o geografski lokaciji posnete fotografije v metapodatke datoteke s sliko. To je problematično v primeru, ko nevešč uporabnik takšno sliko objavi na spletu. Fotografije otrok na domačem vrtu, dragih avtomobilov na dovozu in dragocenosti v hiši so skupaj z geografskimi podatki pravi kažipot za nepridiprave.

Zaradi tega so varnostni strokovnjaki in borci za zasebnost začeli intenzivneje opozarjati javnost na pasti, ki se skrivajo v tej funkcionalnosti modernih mobilnih telefonov. Za razliko od, denimo, Twitterja, ki prav tako podpira objavljanje sporočil z dodanimi lokacijskimi podatki, ti uporabniku v primeru fotografij niso enostavno vidni. Zaradi tega marsikdo sploh ne pomisli nanje, ko fotografijo prostodušno priobči spletu. Zato na spletni strani ICanStalkU ponujajo vodič po nastavitvah telefona za odstranitev te možnosti.

Primere mogočih zlorab so raziskovalci nanizali na zadnji konferenci Next HOPE, ki se je vila prejšnji mesec v New Yorku. Poudarili so, da je na socialnih omrežjih zaradi njihove strukturiranosti še posebej enostavno poiskati vse fotografije in videoposnetke z lokacijskimi podatki in iz njih izluščiti potrebne podatke, da nekomu pošteno zagrenimo življenje.