Prihaja najhitrejši Fermi

Primož Resman

10. avg 2010 ob 07:05:46

Ni skrivnost, da ima najzmogljivejši grafični čip iz družine Fermi, GF100, pravzaprav 512 stream procesorjev v 16 skupinah. Ena izmed njih je na GeForce GTX 480 izključena, ki ima tako 480 stream procesorjev, za kar je kriv nizek izkoristek proizvodnje grafičnih čipov. Mnogi od njih so bili namreč vsaj deloma poškodovani, kar je pomenilo, da je bilo ob izidu majhno celo število čipov z delujočimi petnajstimi skupinami od šestnajstih.

Prav tako ni skrivnost, da sčasoma izkoristek proizvodnje naraste, kar so nujno potrebovali pri nVidii. Očitno je izkoristek zdaj že tako visok, da imajo zadostno količino polno delujočih grafičnih čipov. Posledično nVidia lahko splavi grafično kartico s 512 stream procesorji, kolikor bi jih najmočnejši GeForce moral imeti od začetka. Na to dejstvo se je namigovalo že nekaj časa, neuradno pa se je potrdilo nedavno, ko so na splet ušle številke iz testa ene izmed takšnih kartic. Pohitritve sicer niso velike, saj pri enakih frekvencah znašajo le med 5 in 6% pohitritve, kar je pravzaprav pričakovano, če upoštevamo da se je za približno enak odstotek povečalo število stream procesorjev.

Omeniti velja še, da nVidia niža cene nekaterim karticam iz serije GTX 400. To sicer najverjetneje ni povezano s potencialno prihajajočo novo grafično kartico, temveč z izidom mnogo cenejše in počasnejše GeForce GTX 460. Slednja je namreč eden izmed prvih uspehov nVidie v tej seriji, ki za pravo ceno ponuja dobro zmogljivost in spodobno porabo. Naveza dveh v SLI pri trenutnih cenah celo prehiti eno samo GTX 480 ter je obenem cenejša od slednje. AMD svojim karticam po drugi strani ne niža cen, saj še vedno stežka dohaja naročila. Cene so tako še vedno višje kot ob predstavitvi pred skoraj enim letom, če govorimo o seriji 5800 in 5900.

A vseeno je večina Fermijev še vedno bolj vročih od Radeonov.