Googlov nov telefon za razvijalce

Primož Resman

6. avg 2010 ob 12:44:27

Googlov Nexus One je bil prvi mobilni, ki je nosil ime Googla kot izdelovalca in je bil zasnovan z Googlovimi strogimi napotki, a je bil izdelan pri HTC-ju. A vseeno ni prvi mobilni telefon, ki ga je prodajal Google. Pred njim je bilo mogoče kupiti kar dva, HTC Dream oz. ADP1 (Android Dev Phone 1) in HTC Magic, poznan tudi kot ADP2 in Google Ion, ki sta mobilna telefona, namenjena za razvijalce. Prišla sta z določenimi spremembami v primerjavi z mobilniki za običajne uporabnike, ki so načeloma olajšale razvoj in testiranje aplikacij, a so obenem v nekaterih primerih otežile uporabo.

Dream v obliki ADP1 namreč ni omogočal namestitve plačljivih aplikacij, tudi na trgih kjer je njihova namestitev mogoča, saj bi bilo sicer njihovo piratiziranje izjemno enostavno. ADP1 in ADP2 sta bila odklenjena na vse SIM kartice oz. na vsa omrežja. Oba mobilna telefona sta bila naprodaj na Android Marketu, a le če ste bili razvijalec. Ion so poleg tega brezplačno delili udeležencem Googlove konference I/O v letu 2009. Oba bo nasledil nov uradni razvijalski telefon, ki je kar Googlov Nexus One.

Za razliko od predhodnikov bo tokrat očitno nakup možen le z naročnino na T-Mobile, čeprav naj bi bil sam aparat še vedno odklenjen na vsa omrežja. T-Mobile je bil v ZDA ponudnik, ki je Nexus One za javnost ponujal kot prvi. Razvijalska različica za razliko od prejšnih dveh nima odklenjenega bootloaderja oz. zaganjalnika operacijskega sistema, kar pomeni, da bo neuporabna za razvijalce spremenjenih sistemskih slik, ki na zaklenjeni napravi potrebujejo digitalen podpis. Obenem nima tovarniško vključenega root dostopa, kar pomeni, da je pravzaprav popolnoma enak javnemu Nexusu. Kupite ga lahko le, če ste registrirani kot razvijalec aplikacij na Android Marketu. Stal vas bo 529 ameriških dolarjev, v primerjavi s 400 dolarji, kolikor sta stala oba predhodnika. Mobilnik bo prišel z naloženim Android 2.1, a naj bi se takoj po prvem zagonu nadgradil na Android 2.2.