Združeni arabski emirati omejujejo BlackBerryje

Primož Resman

2. avg 2010 ob 06:55:54

RIM-ovi BlackBerryji so še vedno prva izbira za mnoge poslovne uporabnike, čeprav mnoge njihove prednosti dandanes podpirajo različne platforme pametnih mobilnikov. A v Združenih arabskih emiratih bodo BlackBerryji izgubili še nekaj izmed svojih prednosti, s čimer bodo prišli skorajda na raven običajnih, neumnih mobilnikov. Z enajstim oktobrom bodo v ZAE mobilni operaterji namreč začeli z blokiranjem brskanja po spletu, branja elektronske pošte in uporabe BlackBerryjeve storitve instantnih sporočil. Težava se namreč skriva v načinu hrambe in prenosa podatkov, povezanih s temi storitvami.

To gre uradnikom v ZAE v nos že vse od leta 2007, a se Kanadčani še niso zganili in poskušali spremeniti svoje storitve, da bi se skladali z zakonodajo v Emiratih. Omejitve naj bi prizadele skoraj pol milijona uporabnikov v ZAE ter so le še en korak v dolgi zgodovini. Lani je namreč mobilni operater Etisalat uporabnikom priporočal namestitev popravka, ki je bil pravzaprav zlobna koda, s katero so državni uradniki želeli pridobiti vpogled v podatke, ki so jih uporabniki prenašali. Na namere so svoje uporabnike pri Research in Motion takoj opozorili.

S podobnimi težavami se soočajo še uporabniki BlackBerryjev v Savdski Arabiji, ki bo že v avgustu uvedla svoje omejitve. Slednjim gre sicer v nos le storitev instantnih sporočil, medtem ko branje elektronske pošte in brskanje po spletu ne bosta omejena.