Za razlitje nafte v Mehiškem zalivu kriv moder zaslon?

Matej Huš

25. jul 2010 ob 12:27:02

V Mehiški zaliv je vse od eksplozije na plavajoči naftni ploščadi Deepwater Horizon do pred nekaj dni, ko so delavci družbe BP plc, ki je imela vrtino v zakupu, na morsko dno poveznili posebno kupolo, iztekala nafta. Razlog za eksplozijo je še neznan, a pričevanje glavnega skrbnika elektronike na ploščadi Michaela Williamsa kaže, da gre za kombinacijo človeške napake in nestabilnih računalniških sistemov.

Kot pišeta neworleanski časnik Times-Picayune in The New York Times, so Williamsa približno mesec dni pred eksplozijo poklicali, naj pride na ploščat pogledat računalniške sisteme za nadzor in upravljanje vrtanja. Williams je odkril, da so se sistemi redno sesuvali z modrim zaslonom smrti. Računalniki so zmrzovali, tako da delavci niso imeli potrebnih informacij o pogojih. Drugi delavci, ki so bili prav tako zaslišani pred zveznim odborom, so pričali o težavah z električno energijo na ploščadi in ubiranju bližnjic pri varnostnih postopkih. Williams je dodal, da so sistemi pogostoma delovali v obhodnem načinu (bypass), v katerem niso zazvonili alarmi ob kritičnih povišanjih kontrolnih parametrov, da ne bi posadke po nepotrebnem - veliko alarmov je bilo lažnih - budili sredi noči.

Microsoft je zavrnil komentar na navedbe. Tako ni znano, ali so na ploščadi uporabljali tudi Microsoftovo programsko opremo ali ne.