Večina ponaredkov iz Kitajske, naročanje prek interneta cveti

Matej Huš

23. jul 2010 ob 09:48:39

Evropska komisija je objavila poročilo o zasegih ponarejenega blaga na zunanji evropski meji v preteklem letu. V njem so zapisali, da so v tem obdobju zasegli 43.500 pošiljk, med katerimi je bilo tudi več milijonov kosov prek interneta naročenih izdelkov, za katerih neavtentično poreklo so bili uporabniki zavedeni. Točne številke, koliko odstotkov blaga izvira iz internetnih transakcij, ni mogoče podati, je dejal John Taylor, vodja Generalnega direktorata Evropske komisije za davke in carinsko unijo. Večina ponarejenih izdelkov je sicer ponarejenih znamk, a pomembno mesto zasedajo tudi piratske zgoščenke, mobilni telefoni in MP3-predvajalniki.

Zanimivo je, da povprečna cena originalnega izdelka, ki se ga nepridipravi lotijo ponarediti, pada. Včasih so se lotevali izključno luksuznih izdelkov, sedaj pa so vedno pogosteje na vrsti tudi izdelki za običajno rabo. Dve tretjini ponarejenih izdelkov izvirata iz Kitajske. Po zasegih se je izkazalo, da je pet odstotkov pridržanih izdelkov avtentičnih, preostali pa so večidel šli v uničenje. Evropska komisija bo do konca leta predstavila predlog sprememb zakonodaje, ki bi zajezilo kršitve pravic intelektualne lastnine.

Poglejmo še na hitro uspeh naše države. Največ primerov zaseženih izdelkov so zabeležili Nemci, količinsko pa so bili najuspešnejši Grki. Slovenci smo nekje v zlati sredini z odstotkom odkritih primerov in prav toliko količinsko zaseženih izdelkov.