Uporabniki s Facebookom nezadovoljni, najraje imajo Wikipedijo in Google

Matej Huš

21. jul 2010 ob 10:54:14

Facebook se je tako zažrl v vse pore zlasti spletnega življenja, da si je svet brez njega težko predstavljati. Število uporabnikov se približuje polovici milijarde, na strani se izvajajo nenehne spremembe in pričakovali bi, da so vse to indici za zadovoljstvo uporabnikov. Zadnje poročilo ACSI (American Customer Satisfaction Index), za katero je bilo intervjuvanih 70.000 ljudi, kaže, da je resnica drugačna. Uporabniki s Facebooka menijo, da Facebook ni kaj prida.

Uporabniki so mu dodeli oceno 64 od 100. Preden skomignite z rameni ob predpostavki, da bi to v našem izobraževalnem sistemu ustrezalo oceni dobro, še tole. Manj je dobil le MySpace, in sicer 63, medtem ko je ostalih 28 ocenjenih strani dobilo višjo oceno.

Najboljše se je v kategoriji socialnih strani odrezala Wikipedija z indeksom 77, drugi je YouTube s 73. Uporabniki so Facebooku očitali pomanjkljivo varstvo zasebnosti, vsiljivo oglaševanje, prekomerno spreminjanje uporabniškega vmesnika (evolucija je boljša kakor revolucija), težave pri navigaciji po strani in konstantna obvestila nadležnih aplikacij.

Kako to, da število uporabnikov kljub nemajhnemu številu pomanjkljivosti nezadržno raste? Analitiki menijo, da se rast krepi sama. Uporabniki se pridružujejo Facebooku, ker so tam že skoraj vsi njihovi prijatelji. Slab indeks prijaznosti pomeni priložnost za konkurenco, ki pa mora ponuditi res nekaj odličnega, da bi premagala inercijo. Šušlja se, da bo Google kmalu ponudil Google Me kot konkurenco.

V kategoriji iskalnikov je zmagal Google z 80 točkami (lani 86), ki mu sledita Bing s 77 in Yahoo s 76 točkami.