Naj bi SAZAS nezakonito prisluškoval in sledil direktorju UIL?

Matej Kovačič

16. jul 2010 ob 20:24:32

SAZAS, združenje za kolektivno zaščito avtorskih pravic glasbenih ustvarjalcev, ki je v javnosti znano predvsem po pobiranju avtorskih nadomestil, je bilo že večkrat tarča številnih kritik, na zadnje tudi iz strani sami članov. Kritiki SAZASU očitajo netransparentnost in neenakopravno obravnavo avtorjev, proti SAZAS-u pa je nastopil tudi Urad za intelektualno lastnino. Med drugim na Uradu sumijo, da SAZAS krši zakon o društvih, tožilstvu pa so predlagali, naj SAZASU prepove delovanje v obliki društva.

Proti kritikom je v preteklosti SAZAS že "ukrepal" na različne načine. S tožbami (nekatere tožbe je tudi izgubil), kazenskimi ovadbami in "grožnjami" z odvetniki.

A kot je prejšnji teden poročal portal 24ur.com, obstaja sum, da naj bi bil SAZAS vpleten tudi v nezakonito sledenje in prisluškovanje direktorju Urada za intelektualno lastnino Juriju Žureju. Proti SAZASU naj bi bila po poročanju 24ur.com vložena kazenska ovadba, policisti pa naj bi že uvedli predkazenski postopek. Vpletena naj bi bila tudi politika. Ta teden je Delo tudi poročalo, naj bi Juriju Žureju prisluškovala dva nekdanja agenta Sove (ta dva to zanikata, prav tako tudi SOVA zanika, da bi bila vpletena v prisluškovanje oz. imela stike z bivšim agentom), zaradi česar so poslanci Zares podali zahtevo za sklic nujne seje parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Zgodbo bo vsekakor zanimivo spremljati, obtožbe pa so vsekakor zelo resne in če se izkažejo za resnične bi znalo to imeti precej resne posledice tako za SAZAS, kot tudi za njegovo vodstvo.

Mimogrede, pred dobrim letom dni je Urad RS za intelektualno lastnino pričel pripravljati novelo Zakona o avtorski in sorodnih pravicah, nekaj zanimivih predlogov pa je dal tudi Creative Commons Slovenija. Eden izmed predlogov je bila tudi ukinitev obveznega kolektivnega upravljanja pravic v primeru neodrskih pisanih in glasbenih del oz. (kar bi škodilo predvsem SAZAS-u), vendar po več kot letu dni o predlogu ni nič več slišati.

Ali pa morda nismo dovolj dobro "prisluhnili"?