Aplikacija za iskanje parkirnega prostora

Matej Huš

12. jul 2010 ob 00:52:37

Google je pripravil aplikacijo za uporabnike androidnih telefonov, ki jim bo pomagala iskati prosta parkirna mesta v mestih. Ideja je zelo preprosta. Ko uporabnik zapusti parkirno mesto, lahko na telefonu označi parkirno mesto kot prosto. Vsi ostali uporabniki z isto aplikacijo v bližini na svojih zemljevidih vidijo rdečo zastavico, ki označuje pravkar sproščeno parkirno mesto. Po petih minutah zastavica postane rumena, po dvajsetih minuta pa izgine, saj program predvideva, da je parkirno mesto že zasedel kdo drug. Zamisel ni slaba, vprašanje pa je, ali se bo uveljavila.

Prva prepreka je kritična masa, saj brez zadostnega števila uporabnikov program ne bo uporaben. Tu je Google storil največ že s tem, da je aplikacijo izdal pod svojim imenom in jo ponudil za androidne telefone. Drugo vprašanje je, zakaj bi kdorkoli sploh označeval mesto, ki ga zapušča, kot prosto parkirno mesto. Google se zanaša na dobre samaritane, hkrati pa jih nagrajuje s točkami za karmo. Žal so te same sebi namen. Tretji problem je dolgoživost prostih parkirnih mest, saj se njihov razpolovni čas v mestih ob konicah meri v sekundah, ne pa v deset minutah.

Kljub temu gre za dobro zamisel in korak v pravo smer, saj lahko s sodelovanjem več ljudi in predvsem z računalniško podporo optimiziramo vožnjo po mestu, skrajšamo čas iskanja parkirnih mest in zmanjšamo gnečo. Rešitev tega problema gotovo ne bo preprosta aplikacija na Android Marketu, bo pa nek računalniški program v sodelovanju s kolektivno inteligenco. In to želi Google pokazati.