Robotsko parkiranje se širi

Jurij Kristan

4. feb 2019 ob 20:51:13

Londonsko letališče Gatwick bo poleti preizkusilo samodejno parkiranje avtomobilov s pomočjo robota Stan. To je važen korak za francosko firmo Stanley Robotics, ki je doslej omejene preizkuse vršila doma v Franciji, in pa dejavnost avtonomnega parkiranja, ki se utegne tako znebiti potrebe po namenskih avtomatiziranih parkirnih hišah.

Robotske parkirne hiše, kjer avto zgolj odložimo v boks in ga nato avtomat namesti v notranjosti stavbe, niso novost. Zanimivost: nanje so še posebej mahnjeni na Bližnjem vzhodu, kjer je tudi trenutna rekorderka v Kuvajtu. V Evropi je največja na Danskem, pa tudi v ZDA se širijo z bliskovito naglico. Toda kmalu se bo dejavnost preselila še na zunanja parkirišča, saj se razvijajo samovozeči roboti, ki znajo osebni avto zagrabiti od spodaj za kolesa in ga namestiti na parkirno mesto veliko natančneje, kot to običajno počnemo ljudje, ko se nam mudi v službo ali na letalo. Tako pride do prihranka prostora, s čimer je mogoče na parkirno površino nagnesti več vozil. Družba Ray takšnega robota preizkuša na letališču v Düsseldorfu in Audijevi tovarni v Ingolstadtu, vodilni pa so Francozi Stanley Robotics z robotom Stan.

Ta se je od prvih testov na pariškem letališču Charles de Gaulle in tistem v Lyonu do danes prelevil iz hladno kovinskega monstruma v priljudno kreaturo z učki. Letališče Gatwick bo eksperiment zaštartalo avgusta, na vrhuncu poletne sezone, trajal pa naj bi tri mesece. Zanj bodo namenili 170 siceršnjih "klasičnih" parkirnih mest, na katera pa naj bi Stan lahko zbasal kar 270 vozil. Da stranke na svoj avto pri izvozu ne bi čakale predolgo, bo sistem urejen tako, da se bo robot ponj odpravil že ob pristanku letala. Če bo preizkus uspešen, na Gatwicku planirajo s širitvijo takšnega parkirišča na več tisoč enot.