Na voljo prva beta Firefox 4

Primož Resman

7. jul 2010 ob 18:15:00

Firefox 4, prihajajoča različica ognjene lisičke, bo prinesla obilico novosti, med katerimi je nedvomno najbolj opazen prenovljen uporabniški vmesnik. Tega, na moč podobnega Googlovemu Chromeu, si že lahko ogledate v prvi beta različici, ki je za prenos in namestitev na voljo skoraj vsem uporabnikom spleta, za uporabnike operacijskih sistemov Windows, Linux in OS X. Večino sprememb je sicer zaenkrat vključenih le v primeru različice za Windows, npr. ukinitev vrstice z meniji, ki jih nadomesti oranžen gumb Firefox z najbolj pogosto uporabljanimi izbirami.

Prva beta različica je prav to, prva v vrsti mnogih. Razvijalci so namreč obljubili, da ji bo vsakih 7 do 14 dni sledila nova različica, kjer bodo spremembe uporabniškega vmesnika prispele še na Linux in OS X. Med drugimi pomembnejšimi novostmi je popolnoma prenovljeno upravljanje z razširitvami in dodatki, izboljšane varnostne opcije, podpora spletnemu kodeku WebM in stabilnejše ter hitrejše delovanje brskalnika (če se sesuje razširitev, to po novem ne bo ubilo celotnega brskalnika).

Razvijalci so seveda željni poročil svojih uporabnikov, zaradi česar so pripravili še enostavno poročanje o težavah z brskalnikom.