Piratstvo nekoliko drugače

Matej Kovačič

5. jul 2010 ob 14:59:33

Domen Savič je na svojem blogu pred kratkim objavil zanimiv prispevek z naslovom Primer TV Tuba: Piratstvo je v Sloveniji norma?, v katerem opisuje zanimivo prakso POP TV. Gre za oddajo TV TUBA, ki vrti najatraktivnejše videoposnetke s spletnega portala Frendi in Flirt (v lasti 24ur.com), kjer uporabniki lahko objavljajo svoje slike, posnetke ali pišejo blog. Poudarek je seveda na svoje.

Splošni pogoji uporabe portala sicer prepovedujejo kakršnokoli nalaganje vsebin, za katere uporabnik nima ustreznih avtorskih pravic (po domače: ukradenih, piratskih posnetkov in slik), vendar tega nihče ne preverja. Hkrati pa POP TV te posnetke v svoji oddaji TV TUBA javno predvaja.

Domen Savič je zato POP TV prijavil Tržnemu inšpektoratu Republike Slovenije, ki se ukvarja tudi s kršitvami avtorskih pravic, ki pa je podal precej zanimiv odgovor. Po mnenju TIRS namreč za vsebine, ki niso označene z znakom © (torej copyright) POP TV domneva, da je avtor v resnici tisti, ki je vsebino objavil na spletnem portalu Frendi in Flirt.

Domen Savič zato predlaga, da anonimni uporabniki začnejo na portal Frendi in Flirt nalagati celovečerne filme (pred tem pa seveda odstranijo zloglasni znak ©), POP TV pa bo potem te vsebine po mili volji lahko vključeval v svoj program.

Še več. V skladu z 85. členom Zakona o medijih, ki določa, da mora delež lastne produkcije vsakega televizijskega programa obsegati najmanj dvajset odstotkov dnevnega oddajnega časa, bo POP TV omenjene vsebine očitno mirno lahko razglasil za "svoje" in s tem zadostil Zakonu o medijih.

Mimogrede, na forumu v temi Bojkotirajmo 24ur.com trenutno poteka precej razgreta debata o kvaliteti novic objavljenih na spletni strani 24ur.com, Domen Savič pa je pred kratkim objavil tudi zanimiv članek z naslovom Harakiri slovenskih medijev na spletu, kjer pojasnjuje zakaj so vsebine na slovenskih medijskih spletnih straneh takšne kot so.

Morda pa bi se dalo odločitev TIRS aplicirati tudi na P2P omrežja? V tem primeru bi bilo prenašanje vsebin brez znaka © očitno povsem zakonito, saj uporabniki brez tega znaka res ne morejo vedeti, da je najnovejši "holivudski" film v resnici avtorsko zaščiten...