Začeli klinični preskus zdravljenja multiple skleroze z operacijo vratnih ven

Matej Kovačič

5. jul 2010 ob 12:20:34

Po tem, ko je profesor medicine na Univerzi v Ferrari Paolo Zamboni postavil hipotezo, da je multipla skleroza morda posledica zožitve vratnih ven (zaradi nastalih poškodb na ožilju naj bi železo in druge težke kovine prehajale skozi možgansko krvno bariero in tam poškodovale mielinsko ovojnico, ki ščiti živčevje), ter pričel trditi, da je multiplo sklerozo (v kar 73%) mogoče pozdraviti ali vsaj ublažiti s pomočjo operacije zoženih ven, so njegovo hipotezo sedaj začeli preučevati na Univerzi v Buffalu.

Kot poroča Dnevnik, so na Univerzi v Buffalu pričeli z dvojno slepo klinično študijo PREMise (Prospective Randomized Endovascular therapy in Multiple Sclerosis), s katero bodo preverili varnost in učinkovitost omenjenega posega.

V prvi fazi raziskave (29. in 30. junija letos) so desetim pacientom z multiplo sklerozo opravili vensko razširitev, s čimer naj bi ugotovili ali je poseg varen. Prvi rezultati bodo znani v naslednjih 30 dneh.

V drugi fazi raziskave bodo 20 naključno izbranim pacientom opravili vensko angioplastiko oziroma lažno vensko angioplastiko s čimer naj bi ugotavljali učinkovitost metode. Če bodo prvi rezultati ugodni, bodo raziskavo razširili in vanjo vključili še več pacientov.

Raziskovalci so glede rezultatov sicer previdni, a optimistični, kljub temu pa poudarjajo, da je povezava med zoženimi vratnimi venami in multiplo sklerozo še nedokazana. Pacientom še posebej odsvetujejo prekinitev zdravljenja z zdravili ter obisk klinik v Italiji, na Poljskem in v Bolgariji, ki že opravljajo takšne posege. Tovrstni posegi so namreč zaradi možnosti tromboze izjemno nevarni, znana pa sta vsaj dva primera, ko se je poseg za paciente končal zelo slabo.

Če bo študija uspešna, bo zdravljenje multiple skleroze doseglo zelo velik napredek, vsekakor pa rezultatov ni pričakovati prav hitro.