Bo thepiratebay.org vodil v švedski parlament?

Primož Resman

4. jul 2010 ob 22:27:40

Po velikih težavah s ponudniki interneta (prav vsi so se jim zaradi težav z zakonom odpovedali) so sredi maja upravljalci spletne strani The Pirate Bay odrešitev našli v obliki Švedske Piratske Stranke. Zdaj so predstavniki stranke v svet sporočili še bolj zanimivo novico, saj poleg povezave v svet želijo gostiti še same strežnike najbolj znane piratske spletne strani. A kolokacija ne bo izvedena v nekem nepomembnem strežniškem centru, saj naj bi bili strežniki nastanjeni kar v samem švedskem parlamentu.

Za to bodo izkoristili del švedske ustave, ki jim daje parlamentarno imuniteto pred pregonom roke pravice. Pravijo, da je odločitev za to potezo popolnoma politične narave, saj zanjo ni nobenih tehničnih razlogov, obenem pa s potezo želijo opozoriti švedsko vlado na njihovo tehnološko nazadovanje. Trdijo, da Švedska izgublja ugled napredne tehnološke države, kar pokaže tudi padec s tretjega na osmo mesto na lestvici povprečne hitrosti dostopa prebivalcev do interneta.

Načrtujejo celo, da bi jim z vstopom v parlament uspelo kriminalizirati toženje neprofitnih organizacij in ponudnikov interneta, ki omogočajo brezplačno deljenje avtorskih vsebin. A za to potrebujejo vsaj 4% glasov Švedov na parlamentarnih volitvah, ki bodo potekale v septembru. O dogajanju bomo brez dvoma še poročali!