Mobitel bo podražil in spremenil naročniške pakete

Primož Resman

1. jul 2010 ob 16:15:22

Že včeraj se je na forumu razvnela debata, da Mobitel z današnjim dnem namerava objaviti spremembe v ceni in zakupljenih količinah mladostnikom do 30. leta starosti namenjenega paketa Itak Džabest. Napovedi so se uresničile, a podražitve in spremembe, ki stopijo v veljavo s prvim avgustom, ne bodo doletele le Džabesta, temveč tudi običajnim uporabnikom nad 30. letom starosti namenjene pakete Povezani. Glavni spremembi v primeru Džabesta sta dvig cene s 15 na 19 € na mesec ter zmanjšanje količine zakupljenega prenosa podatkov z enega gigabajta na le 100 MB.

Prav to se zdi, da je povzročilo največ hudovanja, saj dandanes pametni mobilni telefoni zlahka presežejo to omejitev. Stanje s prenosom podatkov se je sicer poslabšalo tudi v paketih povezani, ki pa imajo spremembe še na drugih področjih. Namesto Povezanih 11, 22, 33, 44 in 77 bomo zdaj imeli pakete Mini (13 €), Osnovni (24 €), Opti (35 €), Super (45 €) in Mega Povezani (77 €), medtem ko bo paket Povezani 55 po 1.8. ukinjen v primeru novih naročnin. Obstoječim uporabnikom Povezani 55 ne bo treba menjati paketa in bodo še naprej plačevali 55 € mesečno.

V primeru Mini Povezani vam dodatna 2 € mesečne naročnine prineseta vključenih 10 MB prenosa podatkov, medtem ko so ostale količine nespremenjene. Enako je v primeru Osnovni Povezani, le da gre tukaj za vključenih 20 MB podatkov, medtem ko dodatna 2 € v primeru Opti Povezani v primerjavi s Povezani 33 prineseta enak padec v količini zakupljenega prenosa podatkov, kot v primeru Itak Džabesta - z gigabajta na 100 MB. Zgodba se ponovi še v primeru Super Povezani v primerjavi s Povezani 44, kjer zakupljeni klici in kratka sporočila SMS ostanejo enaka, a je vključenega prenosa podatkov ponovno le 100 MB, namesto gigabajta v starem paketu.

Kljub enaki ceni so spremembe v paketu Mega Povezani v primerjavi s paketom Povezani 77 največje od vseh. Ostaja neomejeno klicanje znotraj omrežja Mobitel, neomejeno klicanje na stacionarne številke (zgolj na številke operaterjev Mobitel, Telekom Slovenije, T-2, Amis in Tuš Telekom) in neomejen prenos podatkov, a je z neomejenega na 1000 padla količina zakupljenih kratkih sporočil SMS in večpredstavnostnih sporočil MMS. V primeru zakupljenih podatkov velja načelo pravične uporabe, ki je prej v veljavo stopilo nad 5, zdaj pa že nad gigabajtom prenesenih podatkov. Po prestopu meje so uporabniki omejeni na le 384 kb/s (48 kB/s) v smeri k uporabniku ter na 64 kb/s (8 kB/s) v smeri od uporabnika.

Paket Povezani 55 bo po 1.8.2010 imel zakupljenih 100 minut pogovorov v druga mobilna omrežja (neomejeno znotraj omrežja Mobitel), 1000 minut v stacionarna omrežja, po 55 kratkih ter večpredstavnostnih sporočil in 200 MB zakupljenega prenosa podatkov. Uporaba storitve Integral bo brezplačna do konca leta 2010 v vseh paketih Povezani in Itak Džabest (v primeru povezani 55 očitno do nadaljnjega, torej do izteka pogodbe), kar velja tudi za NeoWLAN in Mobilno TV. Cene za storitve nad zakupljenimi količinami ostajajo enake kot prej.

Se tako spodbuja nakupe pametnih mobilnih telefonov?