Khan Academy za brezplačno znanje na spletu

Matej Huš

28. jun 2010 ob 09:59:06

Vsake toliko časa na internetu najdemo kakšen biser, ki obstoji že nekaj časa, a ga ljudje nekako ne poznajo. Mednje sodi tudi Khan Academy, ki jo je konec lanskega leta ustanovil Salman Khan. V ZDA rojeni in živeči Bangladeševec ima diplomi iz matematike in elektrotehnike z računalništvom ter iz slednjega področja še magisterij z MIT-a. Dolga leta je inštruiral znance in prijatelje, sprva preko Yahoo Doodla, na koncu pa je svoje prispevke objavljal celo na YouTubu. Sedaj je ustanovil neprofitno organizacijo Khan Academy, ki ponuja predavanja iz različnih področij študija. Med več kot 1500 posnetki najdemo teme matematika, kemija, fizika, biologija in ekonomija.

Khan želi ponuditi znanje brezplačno vsem ljudem na svetu - nekaj, česar drage ameriške univerze ne morejo. Predavanja so dolga okrog deset minut in so v celoti izvedena s snemalnikom Camtasia Recorder za 200 dolarjev in Wacom Bamboo Tabletom za 80 dolarjev. Njihov nivo resda ne dosega na primer znamenitih Feynmanovih predavanj, a to niti ni namen. Stran poizkuša na pravilen, a še vedno dovolj enostaven način predstaviti obravnavane teme. In pogled pokaže, da mu to uspe bolje kot marsikateri slovenski fakulteti v začetnih letnikih.

Triintridesetletni Khan pojasnjuje, da želi začeti virtualno šolo, ki poučuje na način, kot si je on vedno želel, da bi šolanje potekalo. Čeprav Khan nima pedagoško-andragoških izpitov, njegova predavanja vsak dan pogleda več kot 70.000 ljudi. Zanimiv pa je tudi njegov pogled na moderne metode poučevanja. Medtem ko se danes v pedagoški proces prebijajo informacijska orodja (zloglasni PowerPoint in spletna učilnica Moodle), Khan verjame v klasični pristop, zato so njegova predavanja izvedena le z elektronsko verzijo krede in table.