Oddaljeno brisanje aplikacij z Androida

Matej Huš

25. jun 2010 ob 17:05:56

Amazon je pred enim letom storil veliko napako, ko je oddaljeno pobrisal nekaj povsem zakonito kupljenih knjig na bralnikih kupcev, ker se niso mogli sporazumeti z lastniki avtorskih pravic. Takrat so podjetje in izvršnega direktorja domala pribili na križ, Amazon pa se je moral neštetokrat opravičiti, da si je povrnil ugled. A pregled pokaže, da možnost oddaljenega brisanja ni neka redkost ali obskurnost, marveč realna in dostikrat uporabljena možnost. Razlika je le, da podjetja to napišejo v pogoje uporabe in tako preprečijo prelivanja žolča po spletu.

Apple v iPhonu tega sprva ni storil, zato so uporabniki ob odkritju te možnosti zagnali vik in krik. Google je ravnal previdneje in že ob prvi predstavitvi Androida v pogoje zapisal, da lahko oddaljeno pobrišejo aplikacije, ki kršijo dogovore in pravila. Google je te dni na blogu uporabnike obvestil, da so ponovno posegli po tem ukrepu. Zakaj so to obesili na veliki zvon, ni čisto jasno, saj večkrat pobrišejo kakšno neuporabno ali lažnivo aplikacijo, pa o tem ne pišejo.

To pot je šlo za brezplačne aplikacije, ki jih je napisal neki varnostni strokovnjak in so bile namenjena "v raziskovalne namene". V opisu so bila potvorjena dejstva o programu, da bi uporabnike vzpodbudil k prenosu. Same aplikacije niso bile zlobne in niso imele dostopa do občutljivih podatkov, so pa bile večidel neuporabne. Google jih je zato zbrisal.

V poročilu za ameriško Zvezno komisijo za telekomunikacije lani je Google razkril, da na tak način izbrišejo približno odstotek aplikacij. Navadno o njih ne poročajo. V izjavi je Google zapisal, da lahko v nuji hitro in na en mah odstranijo določeno aplikacijo iz cirkulacije, s čimer zmanjšajo posledice zlih programov. S tem načeloma ni nič slabega, a ideja, da lahko podjetje samovoljno šari - pa čeprav dobronamerno - po napravah kupcev, ni prijetna. Pa čeprav je to tako razširjena praksa, da smo se je skoraj navadili.