Zaščita pred sesuvanjem vtičnikov tudi v Firefoxu

Matjaž Horvat

24. jun 2010 ob 11:42:35

Sprememba tretje številke v različici Firefoxa, ki ga uporablja okoli 400 milijonov ljudi po vsem svetu, običajno označuje manjše posodobitve na področju varnosti in zanesljivosti. Tokrat pa je novost precej pomembnejša, tako da gre pravzaprav za novo zmogljivost.

Mozilla je izdala podporo v dolgo pričakovano različico 3.6.4 brskalnika Firefox, ki prinaša zaščito pred sesuvanjem vtičnikov (plug-ins). Odslej namreč podobno kot v Googlovem Chromu tečejo v svojem procesu. Če se npr. med ogledom videa ali igranjem iger sesuje Adobejev Flash, lahko uporabniki nemoteno nadaljujejo z uporabo brskalnika, za ponovno delovanje sesutega vtičnika pa je potrebno le osvežiti spletno stran.

V različici 3.6.4 so zaščiteni vtičniki Adobe Flash, Apple Quicktime in Microsoft Silverlight na računalnikih, ki uporabljajo Windows in Linux, podporo za preostale vtičnike in Mac OS X pa pričakujemo v naslednjih različicah Firefoxa. Rezultati preizkušanja Firefoxa 3.6.4 v razvojni stopnji beta kažejo, da se število sesutij zmanjša za tretjino.