Naredi si sam - fuzijski reaktor

Gorazd Žibret

24. jun 2010 ob 11:12:41

Morda se sliši smešno in neverjetno, ampak je resnično. 32-letni oblikovalec internetnih strani Mark Suppers si je naredil delujoč fuzijski reaktor v najeti delavnici na Brooklinu. In v resnici ni edini, saj je to do sedaj uspelo že 38. amaterjem, ki sami sebe imenujejo "fuzionirji". Ti imajo tudi lastni internetni portal, kjer si med seboj delijo nasvete in izkušnje.

Najnovejši dosežek Marka Suppersa je sestavljen iz delov, ki so kupljeni na eBay-u v skupni vrednosti slabih 40.000 USD. Trenutni fuzijski reaktor potrebuje za delovanje več energije, kot jo iz procesa pridobi. Vendar je izdelovalčeva želja narediti prvi reaktor, ki bo imel vsaj ničelno, če že ne pozitivno energetsko bilanco. Kljub temu, da je njegovo početje popolnoma legalno, so se sosedje na novico odzvali z mešanimi občutki. Kako reaktor v izgleda in deluje, si lahko ogledate na spodnjem filmčku.

Če je morda koga zamikalo, da bi si tudi sam omislil takšen reaktor, si lahko sname pdf z navodili: Amateur Nuclear Fusion. Vse kar potrebujete so vakumske črpalke, visokonapetostni vir, sistem za dovod plinov ter detektor nevtronov. Več na Gizmodu ter na Discovery News.

Mala malica, mar ne ;)