Chrome OS prihaja na PC-je in starejše Mace

Matej Huš

16. feb 2022 ob 21:23:27

Google je danes predstavil Chrome OS Flex, ki predstavlja pomemben korak pri razširitvi Chrome OS na običajne osebne računalnike na Intelovi arhitekturi. Chrome OS Flex je zgrajen na platformi CloudReady, ki jo je Google pridobil leta 2020. Na voljo je delujoča predogledna verzija.

Zamisel je preprosta. Chrome OS želijo pripeljati na katerikoli računalnik (PC-ji, Maci pa izpred leta 2016). Google je objavil seznam računalnikov, na katerih bo to zagotovo možno, a z veliko verjetnostjo bo šlo tudi na kakšnem drugem. Chrome OS in Chrome OS Flex uporabljata isto kodo in bosta izhajala v istem ritmu, zato bo tudi uporabniška izkušnja praktično identična. Za zdaj na Chrome OS Flex še ni podpore za Google Play Store in aplikacije z Androida, bi se pa to utegnilo v prihodnosti spremeniti. Trenutno pa ima osnovno opremo, denimo Google Workspace.

Namestitev Chrome OS Flex bo enostavna. V računalnik vstavimo zagonski ključek USB, s katerega ga zaženemo in že uporabljamo. Možno pa ga je seveda tudi namestiti na lokalni disk. CloudReady prinaša tudi podporo za poslovna okolja, kar med drugim pomeni enostavno licenciranje (licence Chrome OS veljajo tudi za Chrome OS Flex). Chrome OS Flex je primeren zlasti za starejše naprave, ki so namenjene za odpis, vitek operacijski sistem pa jim lahko vdahne sveže življenje.