Gingerbread bo spremenil uporabniški vmesnik

Primož Resman

18. jun 2010 ob 19:59:01

Čeprav večina mobilnih telefonov oz. sploh naprav z Androidom uporablja običajni uporabniški vmesnik, v mnogih testih in ogledih HTC-jevih mobilnikov s SenseUI slišimo mnenja, da bi moral biti takšen kar običajen Androidov vmesnik. SenseUI je že na Android 1.5 dodal mnogo funkcij, kot so widgeti z vremenom, socialnimi omrežji, njihovo integracijo in enostavno deljenje slik z njimi ter ostale dobrote, ki jih je Android deloma dobil s posodobitvami na različice 1.6, 2.0 ter 2.1. Razlika bo nedvomno postala še manjša z izidom Froya oz. Androida 2.2, a bo Froyo vseeno obdržal splošen izgled, ki je bolj ali manj enak že od Androida 1.5.

To bi se znalo spremeniti še pred koncem leta, ko naj bi izšel Gingerbread. Razvojna ekipa Androida je mnenja, da so poskrbeli za večino osnovnih funkcionalnosti v Androidu (to seveda ne pomeni, da jih ne bodo dodajali oz. nadgrajevali še naprej), zato se bodo dodobra posvetili uporabniškemu vmesniku. Slednji bo očitno popolnoma prenovljen, namena prenove pa sta dva. Želijo se približati ravni kakovosti iPhonovega vmesnika (kot vsi ostali), a želijo obenem narediti dodatne preobleke, kot je HTC-jev SenseUI, Motorolin MotoBlur oz. Samsungov TouchWiz, v uporabi na Galaxy S, brezpredmetne. Preobleke v večini primerih telefone nekoliko upočasnijo, a dodajo obilico funkcionalnosti. Logično je torej sklepati, da bodo za te funkcionalnosti z Gingerbreadom poskrbeli kar pri Googlu samem.

Omenimo še, da ima trenutno najnovejša različica, Android 2.1, točno polovični delež med vsemi napravami z Androidom. Večino preostale polovice zasedata starejši različici 1.5 in 1.6, ki imata skoraj točno 25% vsak (Android 1.6 pravzaprav točno 25%, 1.5 pa 24,6%). Preostalih 0,4% zasedajo Android 2.0 in 2.0.1 (0,1 oz. 0,3 odstotne točke - nekateri uporabniki Droida in Milestona še niso opravili nadgradnje), medtem ko se po spletu še vedno podi majhen delež uporabnikov (0,1%) z Android 1.1, različice, ki je bila popularna na T-Mobile G1.

Upajmo da bo v Gingerbreadu končno mogoče videti uporabniško vsebino poleg ležeče QWERTY tipkovnice...