Izšel Flash Player 10.1

Matej Huš

12. jun 2010 ob 10:34:56

Po več mesecih alfa in beta verzij ter kandidatov za izid je Adobe naposled izdal stabilno verzijo Flash Playerja 10.1, ki je na voljo za uporabnike Windows, Linux in Mac OS X. Običajno vas o podverzijah na prvi strani ne obveščamo, a ta prinaša nekaj zelo pomembnih novosti.

Poglavitna je kakopak podpora za strojno pospeševanje z grafični čipi (GPU) in procesorjem (CPU), ki bo napravila brskanje po s Flashem nasičenih spletnih straneh gladkejše. Druga pomembna novost se vključuje v Firefoxov način anonimnega brskanja (kar se tiče lokalno shranjenih podatkov) Private Browsing, ki na računalniku ne shranjuje nobenih podatkov o obiskanih straneh, piškotkih in podobnega (neslani jeziki ta način imenujejo porn mode). Sedaj tudi Flash omogoča zasebno brskanje, a le v navezavi s Firefoxom. Manjše novosti so še podpora merilnikom pospeška in tehnologiji multi-touch ter še nekaj malenkosti.

Uporabniki Androida, Palm OS, Windows Mobile, Symbian in BlackBerry OS bodo morali na verzije za njihove platforme še nekoliko počakati, uporabniki iPhone pa sodeč po trenutnem vzdušju za nedoločene eone. Namizni uporabniki jo že lahko prenesete z njihove spletne strani.