Kateri najhitrejši brskalnik je v deželi tej?

Matej Huš

11. jun 2010 ob 02:06:51

Z izidom Safarija 5 ta teden je Apple postal avtor najbolj sveže različice brskalnika in hkrati zadnji proizvajalec, ki se je pohvalil, da je njihov brskalnik najhitrejši. Tak slavospev ob izidu nove verzije zapiše kar vsako podjetje, zato so si na Ars Technici pogledali, kateri brskalnik je v resnici najhitrejši. Preizkušali so hitrost JavaScripta v Windows in Mac OS X. Rezultati kažejo, da Safari 5 ni tako hiter, kot bi si Steve Jobs želel, čeravno je hitrejši od Safarija 4.

Na sistemu z Mac OS X so si nasproti stali Safari 5.0, Chrome 5.0.375.70, Firefox 3.6.3 in Opera 10.53, medtem ko sta se jim v Windows pridružila še Internet Exxplorer 8 in 9, Chrome pa je zamenjal Chrome 6.0.422.0 dev. Spopadli so se v testih SunSpider, V8, Dromaeo in Flying Images.

Na Mac OS X sta prepričljivo najboljša Opera in Chrome, v enem testu eden, v drugem pa drugi, medtem ko je Firefox najpočasnejši. Na Windows je rezultat podoben. Chrome in Opera se izmenjujeta v vodstvu, nedaleč za njima je Safari, medtem ko se je Firefox v zadnji letih tako nemarno poredil, da je le še za odtenek hitrejši od Internet Explorerja.