Prispel je iPhone 4

Primož Resman

8. jun 2010 ob 00:06:16

Špekulacij in napovedi o novem iPhonu je bilo ogromno, vključno z njegovim imenom. Najpogosteje smo slišali imena iPhone 4G in iPhone HD, a nobeno izmed teh dveh ni tisto pravo. Apple je namreč danes na WWDC-ju predstavil iPhone 4, kar je bilo po včerajšnji ukinitvi prodaje iPhone 3G neizbežno. Veliko novosti smo že pričakovali zahvaljujoč pobeglih naprav. Potrjeno je tako, da se v novem telefonu nahaja procesor A4 (ni še znana frekvenca delovanja), ki je bil zasnovan znotraj samega Appla, da je ločljivost zaslona štirikrat večja kot pri starem, poznana pa je bila tudi že oblika mobilnega telefona.

Ločljivost zaslona, t.i. Retina Display, tako znaša 960 x 640 pik, kar bo omogočilo enostavno predelavo starejših aplikacij oz. njihovo prikazovanje v nespremenjeni obliki. Vsaka slikovna točka v aplikaciji bo na novem iPhonu namreč predstavljena s štirimi pikami. A ločljivost ni edina novost. Pri Applu so enostavno ignorirali vedno popularnejši AMOLED ter za zaslon izbrali običajno tehnologijo LCD, kjer je matrika tipa IPS. Ta v primerjavi s TN (popularen na večini cenejših računalniških monitorjev) prikaže bolj žive in pravilne barve ter ima mnogo večje vidne kote. Za osvetlitev poskrbijo za prenosne naprave običajne LED diode.

Izboljšan je fotoaparat, ki ima tokrat 5 milijonov točk za zajem slike, v primerjavi s tremi milijoni v 3GS. Pri Applu na srečo niso slepo podlegli marketinškim številkam, kjer velja večja številka je boljša, temveč so obdržali enako velikost posamezne pike. To seveda pomeni, da je sam senzor večji, s čimer bo tudi v slabših svetlobnih pogojih zajel dovolj svetlobe za spodobno sliko. Pri temu opravilu mu bo nedvomno pomagala bliskavica tipa LED, ki je prav tako novost na iPhoneih.

Izboljšan senzor za fotoaparat se pokaže tudi na strani zajemanja gibljivih slik, kjer je zdaj podprto celo snemanje v ločljivosti HD s 1280 x 720 pikami .Zajete posnetke in slike bo mogoče enostavno poslati v svet, še pred tem pa jih sestaviti v smiselno celoto s pomočjo iMovieja. Da, prav ste prebrali, iPhone 4 bo pripomoček za urejanja (HD) videa. iMovie bo na voljo za namestitev z App Storea za 5 ameriških dolarjev.

Velika novost je še t.i. FaceTime, ki s pomočjo na sprednjo stran nameščene videokamere omogoča videopogovor. Storitev je, nekoliko začuda, mogoča le prek povezave Wi-Fi in zaradi strojnih omejitev (v starejših iPhoneih) omejena le na uporabnike iPhone 4.

Nekoliko je izboljšana brezžična povezljivost, saj Wi-Fi čip zdaj podpira standard 802.11n, poleg b in g. Poleg merilcev pospeškov, kompasa in GPS-a bo za zaznavanje orientacije skrbel še žiroskop, kar pomeni, da bo iPhone 4 imel podprto zaznavanje premikov kar 6 smereh. Da bodo razvijalci lahko izkoristili vse zmogljivosti skrbi nov API, Core Motion.

Kljub vsem novostim so močno izboljšali avtonomijo, zahvaljujoč večji bateriji. Kljub temu je iPhone 4 le 2 grama težji od iPhone 3GS ter kar 3 mm tanjši od slednjega, kar je skoraj 25% manj. Na iPhone 4 bo tekel operacijski sistem z enako oznako različice, iOS 4. Mobilni telefon bo v petih državah (ZDA, Francija, Nemčija, Velika Britanija in Japonska) mogoče prednaročiti že čez en teden ter ga fizično prevzeti 24. junija, dodatnih 18 držav sledi v juliju, v septembru pa se bo številka razširila na 88 držav.