Bo 2010 končno leto Linuxa?

Primož Resman

8. jun 2010 ob 00:35:23

Linuxaši že dolga leta govorijo, da bo letošnje, če ne letošnje pa zagotovo naslednje leto leto Linuxa oz. leto, ko bo ta odprtokodni in brezplačni operacijski sistem postal mnogo bolj razširjen ter resna grožnja drugim operacijskim sistemom, predvsem Microsoftovim različicam Windows. Verjetno ni treba posebej omenjati, da so se do sedaj še vse takšne obljube izjalovile, Linux pa se še vedno oklepa peščice odstotnih točk pri dnu tržnega deleža operacijskih sistemov.

Pri strežnikih je seveda zgodba drugačna, saj Linux teče na dobri petini vseh sistemov, medtem ko so superračunalniki pravi raj za Linux. Analitiki vseeno menijo, da bi leto 2010 pravzaprav znalo biti leto Linuxa, a ne po zaslugi namiznih računalnikov, temveč po zaslugi za Linux razmeroma sveže tržne niše, malih (in nekoliko večjih) naprav, kot so mobilni telefoni, tablični računalniki ter v prihodnosti televizijski sprejemniki.

V bližnji preteklosti se je Linux že razvil na mobilnih telefonih, saj so na njem osnovani vedno popularnejši Android, Palmov oz. zdaj HP-jev webOS ter Nokiin Maemo in Intelov Moblin, ki sta zdaj združena pod imenom MeeGo. Vsi trije akterji bodo, če niso že, tudi ključni igralci na področju tabličnih računalnikov. MeeGo in Android sta bila že opažena v tej vlogi, kjer je bil sploh slednji dokaj pogost, medtem ko lahko HP-jeve rešitve z webOS pričakujemo kasneje v letu.

Ostane tako še 3. področje, televizijski sprejemniki. Tudi tukaj ima dobre možnosti Android oz. nasploh Google. Švedi so že predstavili prvi televizijski sprejemnik z Androidom (delo podjetja People of Lava), medtem ko komponente z Google TV (televizijski sprejemniki, predvajalniki optičnih medijev in set-top-boxi) lahko pričakujemo kasneje letos.

Dodatni zagon bo nedvomno dal Linaro, ki bo še razširil podporo na platformi ARM, ki je nadvse popularna v napravah z daljšo avtonomijo in bo tako verjetno precej popularna opcija v tabličnih računalnikih ter je že tako ali tako skoraj izključno uporabljena v pametnih mobilnih telefonih.