Študija, objavljena v IJBC, kaže, da gensko spremenjena hrana morda ni varna

Matej Kovačič

4. jun 2010 ob 14:02:30

Kot poroča Huffington Post, je študija, objavljena v International Journal of Biological Sciences, pokazala, da genetsko spremenjena koruza korporacije Monsanto morda povzroča okvare notranjih organov pri miših.

Avtorji Joël Spiroux de Vendômois, François Roullier, Dominique Cellier in Gilles-Eric Séralini iz organizacije Food Freedom so namreč v študiji A Comparison of the Effects of Three GM Corn Varieties on Mammalian Health testirali tri vrste gensko spremenjene koruze korporacije Monsanto, ki so bile odobrene za uporabo na trgu.

Avtorji v svoji študiji navajajo, da so pri testiranih miših odkrili poškodbe notranjih organov. Največ je bilo poškodb jeter in ledvic, odkrili pa so tudi vpliv na srce, nadledvično žlezo, vranico in krvne celice. Po mnenju raziskovalcev so razlike značilne in kažejo na stanje zastrupljenosti (ang. state of hepatorenal toxicity).

Na študijo se je že odzval Monsanto, ki pravi, da raziskava temelji na napačnih statističnih metodah in napačnem sklepanju. Avtorji študije pa ugotavljajo, da njihove analize upoštevajo razliko vplivov na zdravje za moški in ženski spol, kar pa naj bi Monsanto sistematično zanemarjal.

Pri branju študije in odzivov nanjo je vsekakor potrebno upoštevati interese in vpletenost obeh strani. So pa ugotovitve vsekakor dovolj zanimive, da terjajo dodatno raziskovanje.