Windows Embedded Compact 7

Primož Resman

4. jun 2010 ob 13:23:05

V novici o konkurentih iPadu smo poročali, da so pri Asus za svoja Eee Pada kot operacijska sistema v primeru 12-palčnika izbrali Windows 7, v primeru 10-palčnika pa Windows Embedded Compact 7 (še eno dolgo ime ki bo pred uradnim izidom skrajšano?). Slednji je popolna novost, a je prav tako doživel predstavitev na Computexu. Gre za duhovnega naslednika Windows CE, z izidiom Windows Embedded Compact 7 pa bo zaključena Microsoftova migracija na 7. različico operacijskih sistemov, namenjenih običajnim uporabnikom.

Pri Microsoftu so potrdili, da za razliko od Androida in iPhone OS Windows Phone 7 ne bo nikoli ni bil mišljen za uporabo na tabličnih računalnikih. A trend slednjih je trenutno usmerjen k nekoliko nižji zmogljivosti, ki s seboj prinaša nižjo porabo in daljšo avtonomijo, praktično vedno s pomočjo centralnih procesorjev ARM-ove zasnove. Slednjih seveda običajni Windows 7 ne podpira (podpira zgolj arhitekturo x86), kjer v sliko prikladno stopi Windows Embedded Compact 7.

Ker gre seveda za podporo drugi arhitekturi obstoječe aplikacije ne bodo delovale. A že z izidom Microsoft obljublja podporo lepemu številu medijskih formatov, tudi MPEG-4 ter podporo formatom visoke ločljivosti, Silverlightu, Flash 10.1, različici Internet Explorerja, ki bo podpiral več hkratnih dotikov, relativno enostavna pa naj bi bila tudi izdelava aplikacij za platformo. Nekaj več informacij lahko dobite na uradni strani projekta, od koder je mogoče prenesti tudi demonstracijsko različico, t.i. tehnični predogled.