Bogata konkurenca iPadu na Computexu

Primož Resman

1. jun 2010 ob 08:14:01

Computex je že na svoj prvi dan postregel s tremi resnejšimi konkurenti iPadu. Za enega so poskrbeli pri Asusu s svojim Eee Padom, medtem ko so pri MSI-ju predstavili dva tablična računalnika, MSI WindPad 100 in WindPad 110. Slednji je po uporabljenih komponentah bolj podoben iPadu kot drugima novincema, saj uporablja nVidiino platformo Tegra 2, ki za glavni procesor uporablja ARM-ovo zasnovo, podobno kot iPad. WindPad 100 in Eee Pad sta predstavnika šole x86, saj se v prvem nahaja Intelov procesor Atom, medtem ko so se pri Asusu odločili za zmogljivejšo platformo CULV.

V primeru 12-palčnega modela bo Asus uporabil kar dvojedrne nizko-napetostne Core 2 Duo procesorje. Za operacijski sistem so izbrali Windows 7, v prihodnosti pa se lahko nadejamo tudi posebnega stojala s tipkovnico, ki bo uporabo tablice močno približal prenosnikom. Cena naj bi se gibala med 400 in 500 ameriškimi dolarji, a je izid napovedan šele za 1. četrtletje leta 2011. Istočasno so napovedali tudi nekoliko manj zmogljiv 10-palčni primerek, a se zanj ve le, da bo na njem tekel Windows Embedded Compact 7.

Nekoliko prej lahko pričakujemo MSI-jeva izdelka, čeprav naj bi se izid WindPada 110 prav tako lahko zavlekel vse do konca leta, če bo do njega sploh prišlo (MSI-jevi predstavniki si očitno še niso edini). Stal naj bi 400 ameriških zelencev ter bo platformo Tegra 2 izkoriščal s pomočjo Androida. Zaslon bo kapacitivne narave, prisotna pa bosta še USB in HDMI priključka. Na moč podoben zaslon z ločljivostjo 1024 x 600 pik bo imel tudi zmogljivejši WindPad 100, ki bo platformo Tegra 2 kot že rečeno zamenjal za platformo Atom.

Šlo bo za 1,66 gigahertčnega Z530, namenjenega mobilnim napravam, ki mu bo družbo delalo 2 GB pomnilnika, 32 GB SSD ter bo poganjal Windows 7 Home Premium. WindPad 100 bo poleg HDMI-ja imel še dva USB priključka ter naj bi ob še letošnjem izidu stal $500.