Flash integriran v Chrome

Primož Resman

1. apr 2010 ob 10:25:43

Čeprav je Chrome v samem vrhu nativne podpore predvajanja video in zvočnih posnetkov, Google obljublja, da bodo uporabnikom v čim krajšem možnem času predstavili Chrome, ki bo Flash imel vgrajen v sam brskalnik. Prvo različico celo lahko že uporabljate, a je del najmanj stabilne in najnovejše razvojne veje Chromea, trenutno označenega kot verzijo 5. Podobno funkcionalnost lahko pričakujemo tudi za Firefox, saj Google in Adobe sodelujeta z Mozillo, s katero pripravljajo nov, standarden API za vtičnike za brskalnike.

Trenutne rešitve namreč ne dovoljujejo pretirane integracije vtičnikov v same brskalnike. So zelo omejujoče, slabo dokumentirane ter, kar je najpomembneje, različne med posameznimi brskalniki in operacijskimi sistemi, kar je najverjetneje tudi razlog, za razlike v delovanju Flasha med različnimi operacijskimi sistemi. Pri Googlu z integracijo upajo, da bo Flash prišel na podobno raven, kot je izrisovalni pogon za HTML oz. dandanes vedno popularnejši Javascript. To pomeni, da bo izrisovanje mnogo hitrejše ter delovanje vtičnikov še bolj varno za uporabnike.

Bolj enotna uporaba različnih pogonov za izrisovanje ni edina prednost, ki jo izpostavi ekipa za razvoj Chromea, saj so povedali, da bodo uporabniki z integracijo Flasha ob posodobitvah brskalnika dobili tudi najnovejšo različico vtičnika. Poleg brskalnika se podobno obeta še netbookom in smartbookom prijaznemu ChromeOS-u.