Pakistan blokiral Facebook, Youtube, Wikipedijo in Flickr

Matej Huš

21. maj 2010 ob 06:57:55

Sodišče v Pakistanu je odredilo blokiranje Facebooka, po tem ko se je na strani pojavila skupina, ki je pozivala k portretiranju preroka Mohameda. Skupino je vzpodbudila akcija radikalne muslimanske ločine, ki je zagrozila avtorjema serije South Park zaradi epizode, v kateri se pojavi Mohamed v medvedjem kostumu. Svojo nestrinjanje so prikazali na Facebooku.

Sodišče v Lahoreju se je odzvalo na vlogo Gibanja muslimanskih odvetnikov in odločilo, da je treba Facebook blokirati. Približno dve uri pozneje so v državi onemogočili dostop do strani, ki bo v veljavi do konca meseca. Islamski forum je odločitev sodišča pozdravil, na ulicah pa se je zbrala množica ljudi v znak podpore odločitve sodišča. To pa ni edina stran, ki je postala nedostopna, saj so blokirali tudi YouTube, Flick, Wikipedijo in BIS (Blackberry Internet Service). Pakistanska agencija za telekomunikacije, ki skrbi za internet v državi, je pojasnila, da so onemogočili tudi dostop do YouTuba, ker so nanj nalagali slike Mohameda s Facebooka.

Muslimani verjamejo, da je upodabljanje Mohameda svetoskrunsko dejanje. Zadnjikrat so iz istega razloga večje demonstracije v Pakistanu izbruhnile leta 2006, ko so grmeli zaradi ponatisa karikatur Mohameda, ki so se leto poprej pojavile v danskem časniku.