Začetek preiskušanja cepiva proti kožnemu raku

Matej Kovačič

21. maj 2010 ob 10:52:54

Kot poroča Daily Mail, bodo v Veliki Britaniji junija letos pričeli klinično preizkušati cepivo, za katerega upajo, da bo lahko pomagalo zdraviti ali celo ozdravilo eno najnevarnejših oblik kožnega raka - maligni melanom. Nekateri celo upajo, da naj bi cepivo to vrsto raka celo pomagalo preprečevati, morda pa bi se pristop dalo uporabiti tudi pri zdravljenju drugih oblik raka. Linda Durrant iz oddelka klinične onkologije na University of Nottingham pravi, da cepivo lahko izsledi in uniči tumor brez škode za nerakaste celice v bližini.

Podjetje Scancell je namreč razvilo cepivo SCIB1, ki vsebuje DNA in fragmente tumorja, kar omogoči ciljan napad na imunske celice, ki povzročajo melanom. Raziskovalna skupina je sicer podobna cepiva razvila že pred tem, vendar niso bila uspešna, saj so stimulirala imunski sistem celotnega telesa in ne le tistega dela, ki napada rakave celice. Tokrat raziskovalci upajo v večjo uspešnost. Če bodo klinične raziskave uspešne, lahko novo zdravilo pričakujemo v naslednjih desetih letih.

Spodbudno je tudi, da so bila v nekaterih primerih uspešna že testiranja s prejšnjimi različicami cepiva. Tako raziskovalci navajajo primer Amy Dickenson, ki je v starosti 8 let zbolela za kostnim rakom, njena prognoza je bila izredno slaba, vendar je popolnoma ozdravela, ključna za njeno ozdravitev pa naj bi bila prav prejšnja različica cepiva, ki so ga preizkusili na njej.