Microsoft vnovič izgubil patentni boj proti i4i

Matej Huš

12. maj 2010 ob 00:54:20

Ameriški urad za patente in blagovne oz. storitvene znamke (U.S. Patent and Trademark Office) je včeraj pritrdil podjetju i4i, ki Microsoftu očita kršenje patentov v povezavi z XML. Microsoft je osporaval, da je patent neveljaven, a je urad potrdil njegovo veljavnost.

Lanskega avgusta je sodišče v Teksasu ugodilo podjetju i4i, ki je zahtevalo prepoved prodaje Microsoftovega Worda, dokler v Redmondu ne odstranijo možnosti .XML, .DOCX ali .DOCM, ki vsebujejo Custom XML, saj je njena implementacija kršila patent 5.787.449. Microsoft se je na razsodbo pritožil in izgubil, zato je od letošnjega januarja naprodaj oskubljena verzija Worda, ki nima XML-urejevalnika. Poleg tega je moral Microsoft plačati 300 milijonov dolarjev odškodnine.

Microsoft ni vrgel puške v koruzo in je poizkusil srečo tudi na ameriškem patentnem uradu, a jih je tudi ta včeraj zavrnil. Microsoftov piarovec Kevin Kutz je odločitev komentiral z besedami, da trdno verjamejo v svoj prav in bodo pravico iskali na najvišjih instancah, tudi na Vrhovnem sodišču, če bo treba.